În Teleorman, doar 23 de fermieri au solicitat subvenţii pentru practicarea agriculturii ecologice

În ultimii ani se tot vorbeşte de creşterea preocupării fermierilor pentru practicarea agriculturii ecologice, şi asta ca urmare a preţurilor mari ce pot fi obţinute de cei care reuşesc să-şi valorifice producţiile vegetale şi animaliere îndeosebi pe pieţele occidentale. Aşa că, de la an la an, a sporit numărul fermierilor care s-au înregistrat în calitate de producători ecologici la Direcţia Agricolă Teleorman. Este de reamintit faptul că o cultură poate primi eticheta de “bio-eco” doar după mai multe verificări, pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, fermierii urmând să respecte o serie de reguli stabilite în legislaţia europeană şi în cea naţională.
Respectarea cu stricteţe a unor astfel de reguli, erbicidarea şi fertilizarea chimică a culturilor, de exemplu, fiind total interzise, conduce la producţii mult mai mici la unitatea de suprafaţă, ceea ce reprezintă pentru fermieri un mare dezavantaj din punct de vedere economic. Apoi, exportul unor astfel de produse nu este la îndemâna oricărui fermier. În judeţ, în localitatea Ciolăneşti, bunăoară, a existat una dintre cele mai mari exploataţii agricole bio din ţară, cu o suprafaţă de peste 2.000 de hectare, dar ea s-a desfiinţat în urmă cu doi ani, administratorul de origine germană motivând la vremea respectivă o astfel de decizie prin lipsa unei pieţe de desfacere bine organizată.
Într-o astfel de situaţie, anul trecut, în Teleorman, doar 23 de persoane fizice şi juridice au depus cereri la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) prin care au solicitat subvenţiile prevăzute pentru practicarea agriculturii ecologice. Din cele 23 de cereri pentru astfel de subvenţii 21 au vizat culturile vegetale şi două solicitări au fost pentru produsele apicole, a declarat şeful APIA Teleorman, Eugen Coman. Potrivit acestuia, “într-un judeţ cu circa 450.000 de hectare de terenuri agricole şi peste 22.800 de cereri depuse anul trecut la APIA pentru sprijin financiar pe suprafaţă, puţini fermieri s-au arătat interesaţi de realizarea de produse ecologice”.

George ZAVERA