În Teleorman, ciobanii distrug culturile, agricultorii au ajuns la limita răbdării

În ultimii ani, în Teleorman se constată o creştere fără precedent a numărului celor ce şi-au ales să facă din creşterea animalelor o afacere bănoasă, lucru ce poate fi de bun augur pentru dezvoltarea acestui sector, care să-i ajute pe oameni să-şi asigure un nivel de trai cât mai bun. Din păcate, de creşterea animalelor au început să se ocupe şi foarte multe persoane care nu văd din creşterea animalelor decât o sursă de obţinerea unor venituri cât mai mari, fie şi cu încălcarea celor mai elementare norme de conduită socială, de respect pentru comunităţile locale şi mai ales faţă de munca fermierilor şi a micilor agricultori. În judeţ sunt zeci şi sute de proprietari de turme de oi şi capre care nu dispun de nici-un fel de suprafeţe de teren agricol sau de islaz luat în concesiune, într-o astfel de situaţie crescându-şi animalele, în mod ilegal, pe islazurile comunale dar mai ales pe culturile agricole. O astfel de situaţie este cunoscută de către oficialităţile din fiecare comună, numai că mare parte dintre primari închid ochii la abuzurile comise de către aşa zişii crescătorii de animale, şi asta în detrimentul agricultorilor dar şi al ciobanilor care toată viaţa au dat dovadă de o corectitudine exemplară.
De ani şi ani de zile, ciobanii nărăviţi în rele, au călcat permanent culturile proprietarilor de terenuri, dijmuindu-le recoltele. Anul acesta situaţia a scăpat deja de sub control. Nici nu s-a ivit bine firul ierbii, mai mult nici nu s-a topit bine zăpada de pe câmp, şi ciobanii au fost trimişi de stăpânii lor cu oile şi caprele la păscut, pe toate islazurile comunale din Teleorman aflându-se, indiferent de starea vremii, mii şi mii de animale. Aşa ca să mai plimbe animalele !, spun ei. Numai că noaptea şi chiar în plină zi sute şi sute de animale sunt introduse pe culturile de orz, de grâu şi de rapiţă, dar şi pe suprafeţele cultivate cu lucernă, compromiţând recolta din acest an.
La Ţigăneşti, la Poroschia, la Cernetu, la Mârzăneşti, ca să dăm numai câteva exemple, sunt tot mai mulţi proprietari de terenuri care au ajuns la o stare pur şi simplu de disperare, nemaiputându-şi apăra culturile invadate de derbedeii care îşi lasă să pască animalele pe culturile lor, fără ca poliţia şi administraţia publică locală să le sară în ajutor.
Într-o astfel de situaţie, agricultorii fac un apel către Guvernul României şi în mod cu totul special către ministrul Agriculturii pentru a se lua de urgenţă măsurile legale în aşa fel încât să fie reglementat regimul privind creşterea animalelor, o astfel de activitate putând să fie desfăşurată numai de către cei ce deţin suprafeţele de teren necesare. Sunt localităţi, aşa cum se întâmplă şi în comuna Poroschia, unde sunt câteva mii de oi şi capre, unde toţi şmecherii s-au făcut ciobani, dar foarte puţini dintre ei sunt înregistraţi la primărie, şi mai ales nu dispun de suprafeţele necesare de islaz pentru păşunat şi nici de terenuri pe care să-şi asigure furajele pentru iernat. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceştia au îngroşat rândurile evazioniştilor, vânzându-şi mieii şi brânza la negru, fără a se respecta nici cele mai elementare norme de igienă. Dar astfel de situaţii se găsesc în foarte multe localităţi teleormănene, precum şi în multe judeţe din ţară.
De aceea, agricultorii solicită ministrului agriculturii să se implice în stabilirea unor măsuri cât mai clare pentru înscrierea obligatorie a tuturor efectivelor de animale în registrele existente la primării, dar şi pentru instituirea obligativităţii primarilor de a efectua controale la deţinătorii de animale pentru o raportare cât mai corectă a situaţiei existente, precum şi pentru aplicarea de sancţiuni financiare pentru toţi cei ce nu se conformează prevederilor legale.
Agricultorii care ne-au vizitat la redacţie spun că ajuns la limita răbdării, orice amânare a unui sprijin real din partea Guvernului, a organelor de poliţie şi administraţiilor publice locale însemnând pentru ei pierderea recoltelor din acest an, pentru înfiinţarea cărora au cheltuit imense sume de bani.

George ZAVEREA