În Teleorman, 105 fermieri vor beneficia de ajutorul de minimis pentru producția de usturoi

În ceea ce privește numărul de fermieri și suprafața de usturoi cultivată în acest an, județul Teleorman se situează pe locul 2 pe țară.

La solicitarea fermierilor, Guvernul a majorat la 7,5 milioane de lei suma de bani ce va fi acordată în acest an, sub formă de ajutor de minimis, cultivatorilor de usturoi românesc. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Adrian Oros : “Guvernul PNL a majorat în anul 2020, cu 60%, alocarea aferentă programului de ajutor de minimis pentru producția de usturoi, respectiv 7,5 milioane lei, față de anul 2019, cand au fost alocate numai 4, 5 milioane lei.

Prin urmare, Programul se află în derulare și a fost îmbunătățit la solicitarea producătorilor agricoli, astfel încât să se asigure piața cu produse de calitate. (…) Numărul solicitanților înscriși în Program la data de 15.05.2020, respectiv 1098 producători, este aproape triplu față de totalul beneficiarilor Programului din anul 2019 (respectiv, 409 beneficiari).

În ceea ce privește suprafața plantată cu usturoi, la data de 15 mai 2020, aceasta este de 1.153 ha, față de 379.04 ha plantate în anul 2019”.

Fondurile însumând 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro alocate pentru Programul de susținerea a producției de usturoi sunt asigurate de la bugetul de stat.

Pentru a fi eligibili, producătorii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de cel puţin trei kilograme de usturoi/10 metri pătraţi. Astfel, ca și anul trecut, fermierii vor primi în acest an pentru producţia de usturoi un sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro/hectar.

Un interes deosebit pentru Programul de susținere a producției de usturoi îl manifestă și fermierii din județul Teleorman. În acest an, numărul fermierilor teleormăneni care s-au înscris în program este dublu față de anul trecut, iar suprafața cultivată a crescut de aproape 2,5 ori. Concret, în acest an în Programul gestionat la nivel de județ de Direcția Agricolă Teleorman s-au înscris 105 fermieri, cu o suprafață de 124,4 hectare de usturoi, față de 57 fermieri, cu o suprafață de 49 hectare de usturoi în anul 2019. Teleormanul se situează astfel pe locul 2 pe țară în ceea ce privește numărul de fermieri și suprafața totală cultivată cu usturoi, după județul Olt.

Valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune la Direcția Agricolă Teleorman până la data de 27 noiembrie 2020.

George ZAVERA

Lasă un răspuns