În România, plata directă va ajunge la 183 euro/ha în 2016

“Plata directă pentru suprafeţele agricole în România creşte şi ajungem la 100% în 2016, respectiv la 183 euro pe hectar. Datorită aplicării principiului convergenţei, stabilit pentru o perioadă de şase ani, se va lua de la ţările cu plata peste medie şi se va da la cele sub medie, creşterea subvenţiei fiind de la 183 la 196 euro/hectar în anul 2020”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, cu privire la dezbaterile de la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Potrivit lui Irimescu, în 2013 se vor acorda 190 de milioane de euro pentru plăţile naţionale directe complementare din vegetal, ceea ce înseamnă 27 euro/hectar.“În 2020, vor fi, teoretic, în jur de 200 de euro/hectar. Este maxim ceea ce puteam obţine, deşi media în ţările UE pentru plăţile pe suprafaţă este 250 euro/hectar. Trebuie menţionat că România are plata directă mică pe hectar pentru că producătorii nu au declarat toate suprafeţele când s-a calculat acordarea sprijinului financiar european şi nici acum nu le declară integral.
O fermieră portugheză afirma că una din cele mai bune soluţii ar fi să se dea plata pe producţie, ceea ce înseamnă că ai declarat o producţie de 4 tone la hectar şi dacă demonstrezi că ai făcut 4 tone iei banii. Dacă ai făcut 7 tone şi declari numai 4 tone, iei banii pentru cât ai declarat. Din păcate, nu se poate aplica această soluţie, pentru că nu o prevede regulamentul european”, a explicat Irimescu.
Un alt punct important dezbătut în Consiliul European a fost cel privind plăţile directe cuplate de producţie din anvelopa naţională, adică cele pe cap de animal şi pe vegetal, dar pentru care suma este limitată. “Comisia Europeană a cerut 5%, pe urmă a urcat la 10% şi s-a ajuns după negocieri la 12%. România a cerut 15%. din anvelopa naţională. De exemplu, anul acesta avem 1,21 miliarde euro pe plăţi directe, iar în 2016, când avem sută la sută, ajungem la 1,7 miliarde euro, precizează secretarul de stat Irimescu.

(G.Z.)