În pofida vremii nefavorabile, legumicultorii teleormăneni au deschis front continuu de lucru în sere şi solarii

În pofida vremii nefavorabile din ultimele zile, cu vând puternic şi zăpadă viscolită, marea majoritate a teleormănenilor care se ocupă de producerea de legume în spaţii încălzite au trecut deja la lucrul în sere şi solarii, pentru a asigura toate condiţiile necesare obţinerii unor recolte dintre cele mai bune de legume timpurii şi de verdeţuri. Producţii pe care să le scoată cât mai devreme pe piaţă, la un preţ cât mai bun, în perioada când preferinţele consumatorilor se îndreaptă mai mult ca oricând spre consumul de legume proaspete de sezon, spre trufandale. Practic, marea majoritate a legumicultorilor din Conţeşti, Cernetu, Mârzăneşti, Cervenia, Peretu, Troianu, Ştorobăneasa, Smârdioasa, Saelele, dar şi din celelalte localităţi din partea de sud a judeţului lucrează la această dată în sere şi solarii la foc continuu, cum se spune.
Bună parte din solarii au fost deja reparate din perioada de toamnă, acolo unde a fost cazul punându-se folie nouă, microclimatul din solarii asigurând condiţii optime de dezvoltare pentru culturile de salată, usturoi, ceapă verde, leuştean şi pătrunjel semănate în toamna trecută. De când iarna şi-a intrat în drepturi, legumicultorii au început să facă focul în sobele instalate în solarii şi sere, pentru a asigura căldura necesară dezvoltării plantelor şi a evita scăderile semnificative de temperatură pe timpul nopţilor. Şi asta cu atât mai mult cu cât mulţi dintre legumicultori au pus deja în paturile germinative pregătite din timp seminţele pentru producerea răsadurilor de roşii timpurii şi de ardei gras, şi au pus la încolţit, în ghivece, seminţele de dovlecei.
Unii dintre legumicultorii hotărâţi să iasă printre primii la piaţă cu tomate din producţia acestui an, au început deja să repice răsadurile şi le aşeze în ghivece nutritive, plantatul în solarii urmând să fie făcut odată cu ajungerea răsadurilor la stadiul corespunzător de dezvoltare şi în funcţie de creşterea temperaturilor exterioare.
În acelaşi timp, legumicultorii pregătesc terenul din solarii, asigurând şi cantităţile necesare de îngrăşăminte organice precum şi sursa de apă în vederea plantării răsadurilor de legume timpurii. De asemenea, se continuă acţiunea de dezinsecţie a solariilor şi serelor prin stropiri cu substanţele indicate de către specialişti, dar şi prin văruirea stâlpilor din lemn şi a tocurilor de la răsadniţe.
Mai bine de 90 la sută dintre cultivatorii de legume în spaţii protejate şi în câmp îşi produc singuri răsadurile, folosind seminţe din soiuri de mare productivitate. Producerea de răsaduri înseamnă desigur şi costuri mult mai mari, cu procurarea seminţelor şi asigurarea căldurii în solarii o perioadă mai îndelungată de timp, prin aceasta însă legumicultorii evită experienţa unor ani anteriori, când răsadurile cumpărate de la unii confraţi în ale grădinăritului au condus la obţinerea de producţii nesatisfăcătoare, atât cantitativ, cât şi în ceea ce priveşte calitatea
Cultivatorii de cartofi timpurii, cei mai renumiţi din judeţ fiind pereţenii, se pregătesc să pună cartofii de sămânţă la încolţit, în aşa fel încât să-i poată planta imediat ce zăpada se va topi, cât mai timpuriu cu putinţă.
Legumicultorii sunt încrezători că şi în acest an vor obţine producţii bune de legume şi zarzavaturi în solarii şi în câmp, că munca şi cheltuielile pe care le fac le vor fi răsplătite pe măsură.

George ZAVERA

Despre autor