În pas de defilare prin imperiul Istoriei * Treptele unirii în conștiința românilor

Pe șase octombrie anul curent, sala mare a primăriei municipiului Turnu Măgurele a găzduit un amplu proiect didactic “Ziua Internațională a Educației și Centenarului Marii Uniri”, activitate organizată și susținută de Asociația Învățătorilor Teleorman, Școala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” Turnu Măgurele, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman și Casa Corpului Didactic Teleorman.

În incinta sălii a avut loc vernisajul expoziției cu lucrări dedicate Centenarului Marii Uniri. Acivitatea a debutat cu intonarea Imnului României , un moment religios dedicat eroilor neamului și intonarea Imnului Centenarului Marii Uniri. Deschiderea și prezentarea activitîților și a invitaților au fost focute de Dănuț Parpală președintele de onoare al Asociației Învățătorilor Teleorman. De asemenea au fost prezentați reprezentanții instituțiilor participante la eveniment precum prof. învățămînt primar Ilie Sorin – Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, din mediul universitar – prof. universitar dr. Ioan Scurtu, prof. universitar dr. Bogdan Teodorescu, prof. universitar dr. Paul Rezeanu, prof. universitar dr. Dinică Ciobotea, prof. dr. Tudor Nedelcea și prof. dr. Gabriel Croitoru. Din mediul cultural artistic au participat actrița Natașa Raab și rapsodul Ion Crețeanu. Reprezentanții participanți ne-au plimbat cu aplomb și competență prin labirintul Istoriei. Au fost prezentate momente istorice care au constituit preludii ale Marii Uniri, locuri, personalități și eroi ai neamului participanți la scrierea filelor însângerate ale Istoriei neamului. Actrița Natașa Raab și rapsodul Ion Crețeanu au prezentat poezii și cântece cu caracter istorico- patriotic, care au încălzit inimile celor prezenți. În cadrul activității a avut loc un minunat moment artistic prezentat de președintele Asociației Învățătorilor Turnu Măgurele Toader Carmen împreună cu un grup de elevi de la Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân din Turnu Măgurele și din Roșiorii de Vede, îndrumați de prof. de muzică, fost învățător Gigi Pășu. In urma acestui moment, demn de reținut, a fost prezentat mesajul adresat participanților de către inspector prof. învățământ primar Ilie Sorin din partea Inspectoratului Școlar Județean Teleorman și a Casei Corpului Didactic. A urmat apoi participarea la dezbatere a reprezentanților mediului universitar și cultural precum și a reprezentanților învățământului primar. Corala AXIOS Teleorman a prezentat a prezentat un scurt moment artistic, atât cu muzică religioasă cât și patriotic- istorică. La eveniment au participat ca invitați și profesori și învățători pensionari , care s-au bucurat de conținutul și calitatea realizării acestui interesant și educativ proiect didactic.

Închierea activității a fost făcută de prof. Parpală Dănuț, cu propunerea de a organiza punerea în fapt a unui nou proiect didactic legat de viața și activitatea scriitorului Marin Preda la Siliștea Gumești locul natal al marelui prozator.

Tudor Matreșu