În Grădina Maicii Domnului şi-a băgat dracul coada

Politica românească a ajuns, după aproape un sfert de veac de democraţie, o mahala sordidă, în care ţaţele de mahala par doamne crescute la pension, iar fetele de pe centurile pline de gropi, nişte monumente de moralitate şi statornicie. Pentru că politicienii noştri îşi schimbă atât de des partenerii încât mulţi dintre ei, după ce au trecut prin toate aşternuturile doctrinare, se află la tura a doua, şi nu e exclus s-o ia de la capăt dacă DNA sau ANI nu le vor întrerupe dezmăţul. Şi la o aşa clasă politică, aşa lideri.
Şi cu aşa lideri şi aşa politicieni, România, în loc să fie Elveţia Estului, e campioana balcanismului şi râsul Europei, ţinută cu dinţii la gardul Schengenului şi cu degetele strivite de coperţile MCV-urilor. Dar credeţi că-i pasă cuiva? Toată lumea a fost cuprinsă de febra electorală, mai periculoasă decât gripa aviară şi cea porcină luate la un loc. Pentru că se pare că acest virus are şi tulpini de rabie şi nefiind trataţi la timp produce, iată, turbare.
Şi cum se manifestă cumplita boală la politicieni? Le tulbură minţile şi le dereglează ficaţii, iar toată otrava le iese pe gură şi ne amărăşte vieţile.
Culmea valurilor de dejecţii verbale a fost atinsă în ultimele 48 de ore şi de ajuns să folosim doar vorbele protagoniştilor pentru a contura „fotografa de moment” a României politice.
Pentru şeful statului ziariştii sunt „găozari” sau „ţigănci împuţite”, parlamentarii care-i sunt împotrivă „o haită în frunte cu premierul”, premierul e un „plagiator, care n-are capacitatea de a guverna ţara” şi e „cel mai corupt” dintre toţi (nu ştim dacă se referă la politicieni sau la premierii de până acum).
Din cealaltă parte se răspunde că „referirile sunt mârşave” şi au „dimensiuni patologice”, că preşedintele este „ruşinea României”, iar interlopii „s-ar simţi jigniţi dacă ar fi comparaţi cu Băsescu” şi că acesta în loc să fie „un om de onoare, e un om de nimic”, pe care „îl reanimă consilierii cu tărie”.
Ce-or zice politicienii normali la cap din Europa şi de aiurea văzând acest circ pe burta goală, că pâinea lipseşte din decor? Sigur că îşi fac cruce. Ceva mai mare, pentru că suntem în Săptămâna Patimilor, când în mod tradiţional ar trebui să domnească pacea şi înţelegerea. Dar se pare că în Grădina Maicii Domnului, cum numea Papa Ioan Paul al II-lea România, şi-a băgat dracul coada iar politicienii, în loc ă aprindă tămâie şi să stropească cu agheasmă, încearcă să se facă fraţi cu el, măcar până să treacă puntea europarlamentarelor.

C.R.