În comuna Dracea au fost confirmate 26 de focare active de gripă aviară la păsări

Cazurile de influență aviară înalt patogenă H5N8 înregistrate pe teritoriul satului Dracea s-au aflat permanent în atenția Prefectului Județului Teleorman, referitor la această temă conducerea Prefecturii făcând o serie de precizări.

“În data de 1 martie 2017, cetățeanul Năstase Petre, cu domiciliul în satul Dracea, comuna Dracea, a notificat medicul veterinar concesionar despre mortalitea păsărilor din gospodăria proprie. Imediat după confirmarea bolii influența aviară (gripa aviară) în respectiva gospodărie, prin buletin de analiză emis de Institutul de Diagnostic pentru Sănătatea Animală (IDSA) Bucuresti, Prefectul Județului Teleorman a convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman, fiind stabilite măsurile imediate care se impun a fi întreprinse, în conformitate cu legislația în vigoare. De asemenea, s-a luat măsura uciderii tuturor păsărilor din această gospodărie.

Zona de protecție a fost instituită la o distanță de 3 km în jurul focarului de boală și cuprinde localitățile: Dracea, Zlata, Crângu, iar zona de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului și cuprinde localitățile: Furculești, Moșteni, Voievoda, Bogdana, Ulmeni, Spătărei, Broșteanca, Putineiu, Cârlomanu, Băduleasa.

Ulterior, pe măsură ce boala s-a diagnosticat și în alte gospodării din satul Dracea, aceste arii s-au extins și în localitățile: Piatra, Lisa, Seaca și Traian. În toate localitățile din zonă s-a efectuat o inspecție a stării de sănătate și catagrafierea efectivelor de păsări deținute de persoanele fizice. În prezent în satul Dracea sunt active 26 de focare de gripă aviară la păsări, cazuri de boală confirmate de Laboratorul Național de Referință din cadrul IDSA București.

În exploatațiile din satul Dracea, unde s-a confirmat boala, s-a procedat la uciderea păsărilor, dezinfecția gospodăriilor afectate și întocmirea documentelor privind acordarea de despăgubiri pentru animalele ucise/moarte. Până în prezent, au fost ucise 496 de păsări domestice și s-au prelevat probe din cadavrele de la alte 418 păsări. Cadavrele de păsări, produsele și subprodusele provenite de la păsările ucise în satul Dracea au fost predate către unitatea de neutralizare specializată cu care Primăria comunei Dracea are încheiat contract de prestări servicii.

De la prima suspiciune de boală de gripă aviară în satul Dracea, Prefectul Județului Teleorman a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman într-un număr de 6 ședințe extraordinare, fiind adoptate 14 hotărâri pentru aprobarea programelor/planurilor de măsuri specifice ce urmează a fi întreprinse în gospodăriile afectate, precum și în zonele de protecție și supraveghere. Totodată, a fost convocat și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman într-o ședință extraordinară și a fost aprobat Planul de măsuri pentru situația în care a fost confirmată existența unui focar de gripă aviară.

Pentru preîntâmpinarea răspândirii bolii, în comuna Dracea au fost constituite, din dispoziția prefectului județului Teleorman, echipe mixte formate din reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman, ai Inspectoratului de Poliție Teleorman, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Teleorman și ai Primăriei comunei Dracea pentru verificarea și conștientizarea populației cu privire la respectarea măsurilor adoptate, precum și filtre pentru interzicerea scoaterii din localitate de păsări domestice, produse și subproduse ale acestora. S-a dispus Primăriei comunei Dracea și primăriilor vizate din zonă să transmită, zilnic, informări privind problemele deosebite și măsurile întreprinse ca urmare a apariției focarului de gripă aviară”.

( G.Z. )