În cazul avionului prăbuşit în Apuseni, Liviu Dragnea vorbeşte de două anchete

Prima reacţie oficială coerentă şi la obiect în legătură cu accidentul aviatic din munţii Apuseni a venit din partea vicepremierului Liviu Dragnea, care a vorbit de două anchete: una care se referă la avionul care prezenta riscuri şi alta care va stabili cauzele care au condus la intervenţia întârziată a echipelor de salvare.
„Premierul a luat o decizie foarte bună, corectă, să se efectueze o anchetă extrem de amănunţită, complexă, să se vadă întâi cum de s-a ajuns în situaţia asta, de ce s-a ajuns în situaţia în care nu s-a putut asigura un avion care să aibă riscuri foarte mici şi de ce un avion atât de vechi, pentru că am înţeles că pilotul Iovan, Dumnezeu să-l ierte, a anunţat în mai multe rânduri că există un risc permanent cu acest avion.”
Mirarea lui Dragnea este cu atât mai justificată cu cât se zvoneşte că în timp ce medicii care urmau să preleveze organele se urcau în „avionul morţii”, într-un hangar de la Aeroportul „Aurel Vlaicu” (Băneasa) staţiona cel mai modern avion din dotarea SMURD, achiziţionat recent din cedarea de către unii cetăţeni a 2% din impozitul pe venit datorat statului către organizaţia creată de Arafat.
A doua anchetă despre care a vorbit Liviu Dragnea va avea ca obiect întârzierea cu care au acţionat autorităţile, precum şi organizarea defectuoasă a intervenţiei.
“De asemenea o anchetă care să stabilească dacă s-ar fi putut ca acolo echipele de intervenţie, de salvatori, să ajungă mai repede. E o anchetă pe care toată lumea o aşteaptă şi o aşteptăm cu foarte mult interes.”
Liviu Dragnea a mai precizat că el, personal, aşteaptă rezultatele anchetei pentru că, cel puţin la prima vedere, mi se pare că a durat foarte mult până când salvatorii oficiali au ajuns la faţa locului şi mai presupune că „dacă s-ar fi ajuns mai devreme poate ar fi fost salvaţi acei oameni”.
Este evident faptul că cele două comisii de anchetă trebuie să fie constituite cu maximă celeritate şi să fie constituite nu numai din reprezentanţi ai statului, ci şi din specialişti reputaţi, care să dea consistenţă şi credibilitate demersului. Iar dacă cineva se face vinovat de tragedie, să plătească! Cu funcţia sau cu libertatea, dacă e cazul.

C.R.