În atenţia fermierilor – Decizia CE de interzicere a unor pesticide nocive pentru albine a intrat în vigoare

În ultima vreme, s-a tot vorbit de posibila interzicere din partea Comisiei Europene a utilizării unor pesticide care s-au dovedit, de-a lungul anilor, a fi nocive pentru albine. Deşi marile companii producătoare de astfel de pesticide s-au opus cu vehemenţă luării unei astfel de măsuri, Comisia Europeană a decis să interzivă folosirea lor la tratarea culturilor agricole împotriva bolilor şi a dăunătorilor. Astfel, după cum relatează agenţiile internaţionale de presă, începând de duminică, 1 decembrie a.c., în toată Uniunea Europeană, trei pesticide din familia neonicotinoidelor, folosite la culturile de plante tehnice şi cereale, sunt interzise, întrucât sunt nocive pentru populaţia de albine.
Cele trei pesticide sunt clotianidin şi imidacloprid, fabricate de societatea Bayer, şi tiametoxam, produs de compania Syngenta.
Interdicţia, ce va fi reexaminată în cel mult doi ani, face parte dintr-o strategie amplă prin care Comisia de la Bruxelles încearcă să frâneze scăderea numărului de albine în Europa.
Organizaţia ecologistă Greenpeace consideră că măsura este un „bun prim pas”, dar critică, în acelaşi timp, caracterul ei limitat şi deficienţele care împiedică o protecţie deplină a populaţiei de albine. Greenpeace mai semnalează şi faptul că interdicţia nu priveşte şi alte produse dăunătoare albinelor şi nu acoperă toate întrebuinţările respectivelor pesticide.

George ZAVERA