În anii 2021-2022, peste 6,6 miliarde de euro pentru fermieri și dezvoltarea rurală

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că pentru anii 2021-2022 sunt alocate 6,6 miliarde de euro, din care 3,8 miliarde euro pentru Pilonul 1- plăți directe către fermieri și 2,8 miliarde euro pentru Pilonul 2 – dezvoltare rurală.

“Anul acesta vom definitiva Programul Național Strategic (PNS), dar în paralel, până la finele lunii februarie, noi trebuie să definitivăm și programul pe cei doi ani de tranziție, 2021-2022, unde putem utiliza bani noi, dar pe măsuri vechi. Care măsuri? Alea pe care am considerat noi, din analizele făcute, și pentru PNS că ar fi niște priorități, care au avut rezultate benefice și care, sperăm, să aibă rezultate benefice în continuare. Banii au fost absorbiți 100%, însă în unele cazuri banii au fost absorbiți, dar efectul benefic așteptat la începutul programului nu s-a arătat. Pentru anii 2021-2022 sunt alocate 3,8 miliarde euro pentru Pilonul 1- plăți directe către fermieri și 2,8 miliarde euro pentru Pilonul 2 – dezvoltare rurală”, a spus ministrul Oros.

Totodată, ministrul Adrian Oros a anunțat că în acest an fermierii români vor beneficia de schemele de plată pe hectar la același nivel ca și în anul 2020.

“Vom continua plățile pe suprafață, vom asigura și plata redistributivă la fermele mici, între 1 ha și 5 ha, dar această plată va fi mai mare, 48 de euro/ha, la fermele medii, între 5 și 30 ha. Vom continua plățile pe climă și mediu (plata pe înverzire), care va fi de 57,8 euro/ha, dar și plățile directe legate de tinerii fermieri, respectiv 36,6 euro/ha, în primii 5 ani de când s-au înregistrat, până la un plafon de 60 de hectare”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

George ZAVERA