Ieri, la Alexandria, au fost decernate Premiile Muzeului Judeţean Teleorman

O nouă pagină a istoriei locale a fost parcursă ieri la Alexandria, în prezenţa unui public avizat fiind decernate Premiile Muzeului Judeţean Teleorman pentru cercetare ştiinţifică în domeniile arheologiei şi istoriei pe anul 2013, cu acest prilej fiind lansată şi ultima ediţie a Monografiei comunei Surduleşti, localitate în care s-a născut şi şi-a petrecut o parte din viaţă autorul respectivei lucrări, preotul alexăndrean Ioan Spiru.
Premiile, instituite în anul 2012, poartă numele a două personalităţi teleormănene, respectiv “Ioan Spiru” – premiul pentru cercetare arheologică şi “Ion Moraru” – premiul pentru cercetare istorică.
Evocarea copilăriei plină de privaţiuni, a anilor de tinereţe ai viitorului preot, arheolog şi publicist Ioan Spiru şi a modului în care a fost documentată şi scrisă Monografia comunei Surduleşti, localitate aparţinând, până în anii `50, judeţului Teleorman, a fost susţinută de însăşi fiica autorului cărţii, doamna Sonia Angelescu. De asemenea, despre modul în care a fost tipărită această ultimă ediţie a volumului monografic realizat de Ioan Spiru, dar şi despre personalitatea autorului au vorbit directorul Muzeului Judeţean Teleorman, Pavel Mirea, şi ginerele scriitorului preot, medicul veterinar alexăndrean Mihai Angelescu. Cuvinte calde, de respect deplin pentru Ioan Spiru, pentru cel care, dacă ar mai fi trăit, anul acesta ar fi împlinit vârsta de 100 de ani.
Premiul “Ioan Spiru” pentru cercetare arheologică – ediţia 2013 a fost acordat Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” Bucureşti şi firmei israeliene Shapir Structures 1991 Ltd. Este de precizat faptul că în anii 2011– 2013, în timpul lucrărilor pentru construcţia şoselei ocolitoare a municipiului Alexandria, de-a lungul râului Vedea, au fost derulate şi acţiuni de cercetare arheologică, în susţinerea acestora, alături de Muzeul Judeţean Teleorman, merite deosebite având Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” şi firma Saphir Structures 1991 Ltd.
Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” i-a fost atribuit acest premiu drept recunoaştere a modului în care “a coordonat ştiinţific cercetările preventive şi pentru efortul uman şi material pe care l-a susţinut în vederea salvării patrimoniului arheologic şi a reconstituirii trecutului”.
Firmei Saphir Structures 1991 Ltd, decernarea premiului “Ioan Spiru” pentru cercetare arheologică – ediţia 2013 este motivată de “atitudinea pozitivă şi respectul arătat de respectiva companie faţă de patrimoniul arheologic, dovedind înţelegere faţă de stagnările cauzate de munca minuţioasă pe care cercetarea arheologică a presupus-o”.
Premiul “Ioan Moraru” pentru cercetare istorică – ediţia 2013 a fost acordat scriitorului Florin Iordăchiţă, profesor de istorie la Liceul “Anghel Saligny” din Roşiorii de Vede, pentru volumul “A fost mareşalul Ion Antonescu manipulat de Hitler?”. O carte interesantă, lansată recent, prin care profesorul roşiorean Florin Iordăchiţă, aşa cum rezultă din prefaţa lucrării, propune cititorului “o reinterpretare a surselor şi documentelor pentru a contura modul de gândire, viziunea şi aspiraţiile lui Ion Antonescu, cel care timp de patru ani a condus cu puteri dictatoriale România, precum şi gradul de influenţă pe care a avut-o asupra lui personalitatea cu totul ieşită din comun a lui Adolf Hitler, cel mai puternic om al Europei din acea perioadă. Decernarea premiului a fost făcută în prezenţa doamnei Teodora Moraru, soţia regretatului profesor, istoric şi publicist teleormănean Ioan Moraru.

George ZAVERA