Iarna ne va lua din nou prin surprindere?

Aşteptăm ninsorile. Peste doar o lună de zile sunt aşteptate ninsori în toată ţara. Cu toate acestea, nici până la această dată Consiliul Judeţean Teleorman nu a încheiat contractul cu firma care va asigura deszăpezirea. Din fericire, în Alexandria situaţia este puţin mai roz şi asta deoarece Secţia de Drumuri Naţionale din municipiu are un stoc de material antiderapant la care se va apela pentru intervenţii de urgenţă.
Primele ninsori sunt preconizate de la 1 noiembrie, la munte, iar după 20 noiembrie se vor extinde la nivelul întregii ţări. Acest anunţ a fost făcut de directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii şi subprefecţii din toată ţara. Acesta a precizat că dacă în decembrie va fi mai frig, în lunile ianuarie şi februarie temperaturile vor fi apropiate de norme. El a adăugat că în luna ianuarie temperatura medie va fi în jurul valorii de minus trei grade.
Directorul ANM a avertizat însă că există şi posibilitatea ca în ianuarie şi februarie să existe o săptămână sau 10 zile când temperaturile să scadă şi până la minus 15 grade sau minus 20 de grade.
Ion Sandu a ţinut să precizeze că nu trebuie să ne aşteptăm la o iarnă ieşită din comun, ci la temperaturi medii de aproximativ minus 10 grade Celsius.
Tot cu prilejul videoconferinţei, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, le-a cerut prefecţilor şi reprezentanţilor Poliţiei Rutiere să verifice situaţia contractelor cu firmele care se vor ocupa de deszăpezire, precizând că până acum sunt foarte puţine contracte şi există probleme cu materialul antiderapant şi cu utilajele.
„Din motive economice şi nu numai au fost întocmite contracte doar într-o mică măsură”, a precizat Stroe.
Această situaţie se întâlneşte şi în judeţul Teleorman. Până la această dată Consiliul Judeţean nu a încheiat un contract de deszăpezire pentru iarna care bate la uşă. Cu toate acestea, preşedintele CJ Teleorman, Adrian Gâdea este optimist şi spune că în aceste zilele va fi finalizată licitaţia pentru încheierea contractului de deszăpezire.
“Nu a fost încheiată licitaţia în acest caz. Procedura urmează să se finalizeze luni (ieri, 21 octombrie n.r.)”, a declarat Adrian Gâdea.

C.D.