Horă mare, la Mica Unire, la Alexandria

Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române, și anul acesta, la Alexandria, a fost organizată ceremonia publică prilejuită de înfăptuirea Micii Uniri sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. La 160 de ani de la Mica Unire, ieri, 24 ianuarie 2019, în municipiul reședință de județ, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a avut loc, începând cu ora 10:00, ceremonialul militar-religios, urmat de discursurile oficialităților, depunerea de coroane și un scurt program artistic pregătit de Ansamblul Burnasul. La finalul evenimentului, toți cei prezenți, cetățeni de rând, alături de oficialități, s-au prins într-o mare Horă a Unirii.

Dintre oficialitățile prezente la ceremonia publică de la Alexandria remarcăm prezența a trei parlamentari – senatorul Eugen Pârvulescu și deputații Violeta Răduț și Calotă Ică Florică, a prefectului județului Teleorman, Florinel Dumitrescu, a subprefectului județului Teleorman, Ionel Oprea, a președintelui CJ Teleorman, Dănut Cristescu și a viceprimarilor municipiului Alexandria – Gică Anghel și Ioan Augustin.

Nu în ultimul rând, la eveniment au luat parte reprezentanții filialelor partidelor politice, reprezentanții serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, ai operatorilor economici, ai sindicatelor și organizațiilor nonguvernamentale, reprezentanții filialelor veteranilor de război, ai filialei cadrelor militare în rezerva și în retragere și ai revoluționarilor, alături de câteva sute de cetățeni.

După intonarea Imnului Național, un sobor de preoți ai Episcopiei Alexandriei și Teleormanului au susținut un ceremonial religios, după care au urmat discursurile oficialităților.

Seria discursurilor a fost deschisă de viceprimarul Gică Anghel care a spus că ”dacă astăzi, aici, în fața noastră, s-ar afla pentru câteva momente marele făuritor, Alexandru Ioan Cuza, cu siguranță ne-ar îndemna să fim mai uniți, mai încrezători unii în ceilalți și să înfruntăm solidar provocările istoriei, să încercăm să le înțelegem și să abordăm, cu mai multă luciditate și cu mai multă încredere unii în ceilalți, problemele societății actuale”.

Despre idealul de a rămâne, în continuare, uniți, pentru mai binele națiunii, a vorbit și președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu.

”Astăzi, când celebrăm unirea Moldovei cu Țara Românească, îmi doresc să avem încrederea și puterea de a rămâne uniți în tot ceea ce urmează și contează pentru țara noastră pe drumul ei democratic și european, convinși că lecția unirii de la 1859, urmată de cea de la 1 decembrie 1918, demonstrează faptul că o națiune unită are ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește destinul ei. Astăzi, unitatea națională a depășit sensul istoric avut la 1859 și 1918. Conținutul acestei sintagme e mai cuprinzător, s-a îmbogățit prin valori democratice și civism, iar societatea românească își întărește coeziunea prin valorificarea diversității sale etnice, culturale și religioase”, a spus Dănuț Cristescu.

Seria discursurilor a fost încheiată cu mesajele ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan și prim ministrului, Viorica Dăncilă, cu ocazia sărbătoririi Zilei Principatelor Române, care au fost citite de comandantul IJJ Teleorman, col. Radian Târlie și de prefectul județului, Florinel Dumitrescu.

Anul acesta, Primăria Alexandria a pregătit pentru acest eveniment 2000 de porții de varză cu ciolan, 500 litri de vin fiert și 100 litri de ceai.

M. MEILĂ