Hipermarketurile teleormănene, luate la bani mărunţi de inspectorii OPC

Produsele din carne şi lapte au fost ţinta inspectorilor OPC. Aceştia au luat la bani mărunţi 5 operatori economici existenţi pe raza judeţului Teleorman. În acţiunile de control au fost verificate 1339 kg produse din care: 350 kg lapte şi produse lactate şi aproximativ o tonă de carne şi produse din carne în valoare totală de peste 10000 lei. Din păcate, nu toate produsele au corespuns standardelor şi astfel s-a decis oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 16 kg produse din carne. Valoarea acesteia se ridica la suma de 509 lei.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 4 amenzi contravenţionale în valoare totală de 17000 lei şi 4 avertismente.
Pe parcursului anului 2013, inspectorii protecţiei consumatorilor Teleorman au mai desfăşurat 19 acţiuni de control în reţeaua comercială hiper-supermarket-uri cu ocazia cărora au dispus oprirea definitivă de la comercializare pentru produse alimentare preambalate, în valoare de 30448 lei; oprirea temporară de la comercializare pentru produse alimentare, în valoare de 17924 lei până la remedierea neconformităţilor constatate şi aplicarea a 15 amenzi contravenţionale în valoare totală de 57000 lei şi 6 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Pentru a nu risca să vă petreceţi sărbătorile de iarnă pe patul de spital, inspectorii OPC vă recomandă ca atunci când achiziţionaţi produse alimentare să acordaţi o atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat sau prezintă deformări înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator; evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse.
De asemenea, acordaţi atenţie deosebită condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere cât şi la domiciliu. Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea în data durabilităţii minimale.
Nu cumpăraţi produsele pentru care aveţi suspiciuni privind calitatea şi modul de informare prin etichetare. Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale/data limită de consum modificată, depăşită sau ştearsă, sau pe care nu este înscrisă una din aceste date.
Nu în ultimul rând, la cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.
Dar cea mai importantă recomandare, nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate sau în cazul în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

C.D.