Halloween-ul, serbat cu entuziasm la Alexandria

Ca şi Valentines Day, Halloween-ul este o sărbătoare americană, care nu ne aparţine, dar care are mare priză şi la europeni. Fenomenul a luat o mare amploare cel puţin în ţara noastră atâta timp cât, în zilele premergătoare evenimentului preţul dovlecilor se ridică brusc, iar marile supermarket-uri comercializează fel şi fel de produse dedicate acestei sărbători, de la unghii false, măşti şi până la cele mai sofisticate costumaţii de monştrii ale căror preţuri ajung şi la câteva sute de lei.
În decursul ultimilor ani, tot mai mulţi copii, de la preşcolari şi până la liceeni, îmbrăţişează cu entuziasm acest tip de sărbătoare cu iz malefic, găsind astfel prilej de veselie şi bucurie. Scopul principal al acestui eveniment, fiind dat de copiii costumaţi, care întruchipează de cele mai multe ori, monştrii, de felul în care aceştia reuşesc sau nu, să-ţi sperie colegii s-au prietenii, petrecerea finalizându-se în cele din urmă, prin dans şi distracţie.
De la acest eveniment nu lipsesc nici dulciurile, printre care plăcinta de dovleac şi dovleacul copt, că doar e Halloween. La Colegiul Naţional “A.D. Ghica” din Alexandria, Halloween-ul a fost serbat cu o zi mai devreme, pentru că pe data de 31 octombrie, atunci când este serbat oficial Halloween-ul, elevii de la “Ghica”şi-au programat Balul bobocilor.
Aşa că, miercuri seară, în jurul orelor 18.30, atunci când ceaţa se aşternea ca un văl peste oraş, la Colegiul “A.D. Ghica”, elevi de liceu cât şi de la alte unităţi de învăţământ gimnazial s-au reunit pentru a organiza petrecerea de Halloween.
La evenimentul organizat de cadrele didactice Silvia Gâţoi, Ligia Militaru, Raluca Beşleagă, Belu Adriana şi Ignat Ana, sub conducerea directorului adjunct Luminiţa Pleşa, a fost invitat şi Ion Tăujan noul director al colegiului.
Petrecerea s-a desfăşurat, la fel ca şi anul trecut, într-o atmosferă veselă şi plină de culoare, dar a avut şi scop de orientare profesională, pentru elevii de la şcolile gimnaziale care au fost invitaţi la eveniment, tocmai pentru ca aceştia să poată şti cu exactitate către ce unitate de învăţământ să se îndrepte, după finalizarea clasa a VIII-a.
În cadrul petrecerii, atât gazdele, cât şi oaspeţii au fost invitaţi să se sperie între ei prin originalitatea costumelor, şi să se “ucidă” cu preparatele culinare specifice acestei sărbători.
Cu această ocazie, au fost premiate şi cele mai interesante esee tematice. Tot aici, participanţii au vizionat imagini dintr-un film de coşmar, iar între concurenţi, s-a dat “o luptă sângeroasă” pentru câştigarea titlurilor de rege şi regină a petrecerii.
Aceştia au fost îndemnaţi să nu lase teama acasă, ea fiind unul dintre ingredientele indispensabile petrecerii de Halloween, după cum afirmă, chiar organizatorii. Restul a fost distracţie. În aceeaşi zi, nici preşcolarii nu s-au lăsat mai prejos, aşa că cei de la Grădiniţa nr.10 din Alexandria, costumaţi în piraţi, vrajitoare, scheleţi, vampiri, personaje din filme şi desene animate, s-au distrat pe cinste, de Halloween, aceştia fiind coordonaţi de educatoarele Andreea Tacu şi Ionela Ene, care s-au implicat în organizarea Sărbătorii de Halloween.
Astfel, s-au creat condiţiile propice în care copiii şi-au prezentat costumele malefice, specifice acestei sărbători americane, dovlecei sculptaţi şi mulţi scheleţi.
La iniţiativa coordonatorilor, petrecerea de Halloween din acest an a fost gândită mai mult ca un moment de bună dispoziţie şi destindere.
Evenimentul s-a încheiat cu parada costumelor, iar pentru fiecare creaţie deosebită, copiii au fost răsplătiţi cu diplome.

M.M.