Guvernul va asigura fermierilor curent electric ieftin pentru irigaţii

Oficialii Ministerului Agriculturii spun că pentru acest sunt solicitări din partea fermierilor pentru irigarea a 400.000 hectare de culturi agricole. Program care nu va putea însă fi realizat, dacă fermierii nu vor fi ajutaţi cu energie electrică ieftină pentru distribuţia apei, preţurile actuale de pe piaţa energiei – de circa 540 lei/ Mwh – fiind de-a dreptul prohibitive. În acest sens, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat că în şedinţa din această săptămână Guvernul va aproba o Ordonanţă prin care se va da dreptul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) să cumpere energie electrică şi să o revândă asociaţiilor de udători.“ANIF va putea merge direct pe piaţa de furnizare să cumpere energie la un preţ mult mai mic şi atunci costurile pe care trebuie să le plătească fermierul sunt mai mici decât în momentul de faţă”, a precizat ministrul Constantin.
Conform secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, curentul electric asigurat prin intemediul ANIF pentru asociaţiile utilizatorior de apă pentru irigaţii va fi procurat de la Electrica la un preţ cuprins între 40 şi 100 lei/Mwh, de cinci-şase ori mai mic decât preţul plătit anul trecut de către fermieri. Curent electric ieftin poate fi achiziţionat de la Electrica pe timpul nopţii, când există un surplus de energie electrică, ceea ce presupune din partea fermierilor adaptarea programului de udări la o astfel de situaţie.
Fermierii ale căror terenuri agricole se află pe raza sistemelor de irigaţii care sunt încă în bună stare trebuie să treacă deîndată la revizia amănunţită şi completarea, acolo unde este cazul, cu aparatura electrică şi mecanică necesară a staţiilor de pompare a apei, la asigurarea formaţiilor de udători. Aşa cum anunţă specialiştii în hidrologie, lunile iulie şi august vor fi caracterizate şi în acest an de secetă prelungită, lipsa apei din sol şi stresul termic putând duce la compromiterea recoltei de porumb şi plante tehnice.

George ZAVERA