Guvernul va aloca câte 15.000 de euro pentru fiecare din cele 10.000 de ferme de familie

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că sprijinul financiar de 1.500 de euro, timp de cinci ani, pentru fermele de semisubzistenţă va fi înlocuit, începând cu acest an, cu o altă măsură care să conducă la dezvoltarea şi la intrarea pe piaţă ca producători a nu mai puţin de 10.000 de ferme de familie, pentru fiecare dintre acestea urmând a fi alocată suma de 15.000 euro. ”Există monitorizări privind evoluţia fermelor mici care au beneficiat de cei 1.500 de euro anual şi avem semne că aceşti bani au avut impact pozitiv în micile afaceri, aşa că sprijinirea lor rămâne importantă”, a declarat Daniel Constantin în cadrul emisiunii Viaţa Satului de la TVR 1. Pentru ca banii să fie utilizaţi cât mai eficient, s-a avut în vedere alocarea, pe bază de proiecte, a câte 15.000 de euro pentru fiecare din fermele de familie care doresc să se dezvolte, cu banii alocaţi proprietarii putând să-şi procure utilaje agricole, animale de carne şi lapte, să-şi construiască adăposturi pentru animale sau mici spaţii de depozitare a produselor agricole.
Măsura în baza căreia se vor depune proiectele pentru accesarea unor astfel de sume de bani ar putea fi lansată la începutul lunii mai a.c. Şeful de la agricultură şi-a exprimat convingerea că suma de 15.000 de euro, pentru un număr de 10.000 de ferme, alături de sumele pe care acestea le primesc sub formă de subvenţii pe suprafaţa agricolă sau pe cap de animal vor conduce la “redesenarea schemei agriculturii româneşti”.
După cum a precizat ministrul Constantin, din acest an crescătorii de vaci, pe lângă subvenţia pentru fiecare cap de bovină, vor primi în plus şi o subvenţie de 20 de euro pentru fiecare tonă de lapte livrată către procesatori. ”Anul trecut, subvenţia pentru fiecare bovină a fost de 500 de lei, dar în acest an va fi un pic mai mică. Încă nu ştim exact cu cât, pentru că ea se va acorda în funcţie de efectivul real, nu ca până acum, când banii se dădeau pentru câte animale erau în ferme în anul 2008”, a explicat Constantin. Ministrul este convins că stimulentul de 20 euro pentru fiecare tonă de lapte va duce şi la obţinerea unei imagini reale a cantităţilor de lapte produse şi livrate către unităţile de procesare.

George ZAVERA

Despre autor