Guvernul Orban a fost demis

După trei luni de stat la Palatul Victoria, Guvernul condus de Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, a fost demis prin moțiune de cenzură. În favoarea căderii Guvernului au votat 261 de senatori și deputați din cei 400 de parlamentari prezenți la votarea moțiunii de cenzură inițiate de Partidul Social Democrat și susținută de ungurii de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.

În favoarea moțiunii de cenzură, în afară de social-democrați și de maghiarime, au mai votat și parlamentari de la Pro România, formațiune politică condusă de Victor Ponta. Nu trebuie uitat faptul că liberalii conduși de Ludovic Orban au dărâmat Guvernul condus de Viorica Dăncilă cu 240 de voturi, iar astăzi (n.r. miercuri) a fost dărâmat cu 261 de voturi.

Urmează ca președintele Klaus Werner Iohannis să cheme la Palatul Cotroceni partidele politice pentru consultări în privința desemnării unui nou prim-ministru. Cei de la PSD și de la Pro România vor avea un candidat comun pentru premier, în persoana lui Remus Pricopie. Pe de altă parte maghiarii de la UDMR conduși de Kelemen Hunor, susțin că nu este vorba de constituirea unei noi majorități politice în Parlament. Cei de la UDMR nu și-au dorit alegerea primarilor în două tururi de scrutin, și de aceea au votat la moțiune alături de social-democrați. Oricum ar fi, primarii în funcție pot respira ușurați, fiindcă nu vor mai fi puși la viitoarele alegeri locale la votul în două tururi de scrutin. Se mai știe că primarii în funcție, care își mai doresc un mandat, nu sunt avantajați de votul în două tururi de scrutin.

După votul moțiunii de cenzură în Parlament, fiecare lider de partid, Marcel Ciolacu de la PSD și Ludovic Orban de la PNL, au dat scurte declarații de presă, iar Ludovic Orban a declarat că PLN-ul cade în picioare. Există unii analiști politici care susțin că moțiunea de cenzură a PSD-ului nu servește decât președintelui Klaus Werner Iohannis și PNL-ului. Se pare că moțiunea de cenzură a deschis porțile spre alegerile anticipate. Pe de altă parte, sunt alți analiști politici care nu văd cum s-ar mai putea desfășura alegeri perlamentare anticipate, din cauza termenului restrâns.

Oricum ar fi, acum Ludovic Orban rămâne premier interimar până la desemnarea viitorului premier, cu atribuții limitate. Iar cum cărțile se află la Palatul Cotroceni, iar președintele Klaus Werner Iohannis este posibil ca după consultări cu partidele politice, să îl numească premier tot pe Ludovic Orban.

Ioan DUMITRESCU