Guvernul Orban 2

Premierul Ludovic Orban păstrează aceeași ministri în Guvernul care este socotit ca Guvern de sacrificiu. Ludovic Orban, premierul desemnat a prezentat luni lista miniștrilor din Guvernul Orban 2 și programul de guvernare pe care îl va trimite în Parlament pentru începerea procedurii de audiere și vot a noului cabinet. Noua formulă guvernamentală este de sacrificiu și reprezintă un nou pas spre alegerile parlamentare anticipate, dorite și de președintele Klaus Werner Iohannis.

Lista miniștrilor propuși în Guvernul Orban 2 este formată din: prim-ministru, Ludovic Orban; Raluca Turcan, viceprim-ministru; Monica Anisie, Educație și Cercetare; Virgil Popescu, Economie Energie și Mediu de Afaceri; Bogdan Aurescu, Afaceri Externe; Nicolae Ciucă, Apărare; Violeta Alexandru, Muncă și Protecție Socială; Ion Ștefan, Lucrări Publice, Dezvoltare și Administrație; Mediu, Ape și Păduri, Costel Alexe; Transporturi, Infrastructură și Comunicații, Lucian Bode; Finanțe Publice, Florin Câțu; Justiție, Cătălin Predoiu; Agricultură și DezvoltareRurală, Adrian Oros; Sănătate, Victor Costache; Afaceri Interne, Marcel Vela; Fonduri Europene, Ioan Marcel Boloș; Cultură, Bogdan Gheorghiu; Tineret și Sport, Ionuț Stroe.

În noul program de guvernare sunt prevăzute finalizarea proiectului de lege privind desființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților și constituirea unui grup de lucru la Ministerul Justiției pentru modificarea Codurilor Penale, precum și alte măsuri.

De cealaltă parte a baricadei, PSD are o strategie de blocare a alegerilor anticipate, chiar dacă din când în când se aud glasuri social-democrate care agreează astfel de alegeri anticipate. Social-democrații își doresc tergiversarea procedurii parlamentare. Președintele Interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat că va depune o sesizare la CCR în legătură cu desemnarea lui Ludovic Orban premier, după ce Orban a fost demis de Parlament prin moțiune de cenzură.

Senatorul Eugen Pârvulescu, președintele Organizației Județene Teleorman a Partidului Național Liberal, trebuie să ia în calcul întâi câștigarea alegerilor locale, să câștige mai mulți primari, știut fiind că primarii sunt motorul adunării de voturi la alegerile parlamentare. Poate de aceea alegerile locale nu ar trebui să aibă loc o data cu alegerile parlamentare anticipate.

Ioan DUMITRESCU