Guvernul a aprobat suma de 70 milioane de lei pentru plata ajutorului de minimis destinat cultivatorilor de tomate

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a făcut cunoscut faptul că în ședința Guvernului din data de 28 noiembrie 2019 a fost aprobată suma de 70 de milioane de lei pentru plățile ce trebuie asigurate fermierilor care beneficiază de ajutorul de minimis pentru tomatele cultivate în sere și solarii. Cuantumul ajutorului este de 3.000 de euro pentru 1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate.

“Un program cu care se lăuda fostul Guvern PSD, la care tot făcea referire, dar pentru care nu a lăsat bani este Programul Tomata. În rectificarea bugetară pentru anul 2019 a trebuit să includem 70 de milioane de lei pentru Programul Tomata, ca să fie făcute aceste decontări”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice”, după ședința Guvernului, ținută joi, 28 noiembrie 2019, de la ora 17.

Condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească, în acest moment, pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru tomate sunt:

  • Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp;
  • Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
  • Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii și la Direcțiile judene pentru Agricultură.

Din cele 70 de milioane de lei, Ministerul Agriculturii, prin Direcțiile județene pentru Agricultură, va asigura plata ajutorului de minimis cuvenit fermierilor care au cultivat tomate în sere și solarii în ciclul II de producțíe din acest an.

Ajutorul de minimis pentru roșii cultivate în spații protejate a fost gândit de fosta guvernare social-democrată pentru o perioadă de 4 ani, iar actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros a declarat zilele trecute, în cadrul întâlnirilor avute cu legumicultorii din județele Olt, la Izbiceni, și Teleorman, la Bragadiru, că Programul Tomata va continua și în anul 2020.

George ZAVERA