Gripa aviară în Teleorman! * La Dracea au fost confirmate 21 de focare active, peste 700 de păsări fiind sacrificate și incinerate

Gripa de influență aviară la păsările domestice și la cele sălbatice se manifestă în mai multe țări din Europa, iar în România în județele Tulcea, Prahova, Bacău, Brașov, Mureș, Constanța, Giurgiu, Argeș și Teleorman. În Teleorman, până în prezent au fost confirmate 21 focare de gripă aviară la păsările domestice, toate în comuna Dracea, precum și trei cazuri de gripă la păsările sălbatice în zona Suhaia – Zimnicea. Conform conducerii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman, în urma acțiunilor sanitare veterinare întreprinse de specialiștii acestei instituții 700 de păsări domestice existente în cadrul gospodăriilor populației unde s-au manifestat focare de gripă aviară au fost sacrificate și apoi transportate în unități specializate în vederea neutralizării bolii prin incinerarea.cadavrelor păsărilor. Curțile sătenilor și adăposturile pentru păsările domestice de pe raza localității Dracea au fost dezinfectate, iar zona de supraveghere sanitară veterinară a fost extinsă și asupra comunelor Piatra, Lisa, Seaca și Traian.

Au mai fost notificate un număr de trei suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice și domestice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influența Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală. Cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice, la nivel național, în ultimele zece zile au înregistrat o creștere de la 149 la 160. În județul Teleorman până acum s-au înregistrat trei cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice, cele trei focare fiind stinse.

Se precizează faptul că nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări. Prin urmare, carnea de păsăre și ouăle achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar sunt sigure pentru consum.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să respecte cu strictețe regulile sanitare veterinare prevăzute pentru astfel de cazuri. Astfel, toate păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi. Păsările se menţin în adăposturi închise sau sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice. Hrănirea și adăparea păsărilor domestice trebuie să se facă în așa fel încât să nu aibă acces păsările sălbatice.

Se impune separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte. Se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri sau bălți.

Toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică din localitate. Toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană.

Se interzice organizarea pe teritoriul localităţilor aflate în zona de supraveghere sau în zona de protecție de pieţe, târguri sau expoziţii de păsări şi animale, până la clarificarea situaţiei epidemiologice pentru suspiciunile de boală identificate.

George ZAVERA