Grindina a produs pagube importante în 15 comune teleormănene

În ziua de 30 mai 2013, între orele 19.00 – 20.00, pe raza localităţilor Izvoarele, Viişoara, Piatra, Brânceni, Furculeşti, Mârzăneşti, Cervenia, Smârdioasa, Bragadiru, Izlaz, Liţa, Dracea, Crângu, Ştorobăneasa şi Ţigăneşti s-au produs fenomene meteorologice deosebite, cu intensificări ale vântului sub aspect de vijelie şi precipitaţii însemnate sub formă de grindină, de cca. 4-5 cm, stratul depus fiind de aproximativ 10 cm.
Potrivit rapoartelor operative primite la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de la Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, cele mai mari pagube s-au produs în 6 localităţi, situaţia prezentându-se astfel:
– comuna Piatra: acoperişurile mai multor case şi anexe au fost avariate parţial de grindină;
– comuna Izvoarele: au fost afectate aproximativ 500 de ha de teren agricol, cultivat cu legume, grâu, orz, orzoaică şi porumb;
– comuna Cervenia: afectate cca. 400 de ha de teren agricol;
– comuna Crângu: avariate acoperişurile unor anexe şi afectate aproape 2.800 de ha de teren agricol şi 50 ha de păşune şi fâneţe;
– comuna Ştorobăneasa: au fost afectate mai multe culturi agricole, precum şi mai multe acoperişuri de case şi anexe gospodăreşti;
– comuna Ţigăneşti: au fost avariate acoperişurile din ţiglă şi plăci de azbociment din mai multe gospodării, precum şi distruse în bună parte culturile agricole de pe raza localităţii.
Pe parcursul zilei de astăzi se vor centraliza toate datele primite de la Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate de grindină, urmând să se ia măsurile care se impun.
Pentru verificarea informaţiilor primite, în localităţile grav afectate de grindină s-au deplasat subprefectul judeţului – Dan Carmen Daniela şi inspectorul şef al I.S.U. Teleorman – colonel Sandu Liviu Sorinel.
A fost, de asemenea, elaborat Ordinului prefectului prin care au fost constituite comisii pentru evaluarea pagubelor din fiecare localitate afectată, acestea urmând să desfăşoare verificări în teren, începând de ieri, 31 mai 2013.
Recomandări:
I.S.U. Teleorman recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri preventive în cazurile în care se mai anunţă condiţii meteorologice nefavorabile, de vânt puternic, cu aspect de vijelie, şi anume:
– închiderea tuturor ferestrelor de la locuinţe şi alte categorii de construcţii, precum şi îndepărtarea de acestea;
– evitarea, pe cât posibil, a părăsirii imobilelor;
– dacă deplasarea în exterior este totuşi necesară, se va evita trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie; aceste puncte vulnerabile vor fi evitate, pe cât posibil, şi în cazul parcării autovehiculelor;
– neatingerea stâlpilor sau a firelor căzute la pământ şi ocolirea acumulărilor de apă din zonele de risc cu pericol potenţial de electrocutare;
– evitarea adăpostirii de intemperii sub copaci izolaţi.
Orice situaţie deosebită generată de fenomenele meteorologice poate fi anunţată în cel mai scurt timp posibil la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

(G.Z.)