Grenadă defensivă, descoperită într-o gospodărie

În ziua de 04 iunie 2013, în jurul orelor 14.13, echipa pirotehnică a I.S.U. Teleorman a fost solicitată să intervină pentru ridicarea unei grenade defensive dintr-o gospodărie de pe strada Izvorului, din municipiul Turnu Măgurele.
La sosirea pirotehniştilor la faţa locului, s-a constatat că era vorba de o grenadă defensivă, aceasta fiind descoperită de către proprietara gospodăriei, Livia B., în timp ce demola un zid vechi al unei anexe. Aceasta a anunţat imediat poliţia din municipiu şi a luat primele măsuri de izolare a zonei, până la sosirea personalului specializat.
Misiunea de identificare, cercetare, ridicare, transportare şi depozitare a fost executată fără a fi înregistrate victime omeneşti sau pagube materiale.
Aceasta este cea de a patra misiune pirotehnică executată în acest an.
Şi pentru că, încă mai există muniţii neexplodate, specialiştii serviciului pirotehnic, reamintesc cetăţenilor care descoperă elemente de muniţie neexplodată, că pentru prevenirea accidentelor cauzate de acestea se impune respectarea mai multor reguli esenţiale. Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.
Iar în care se descoperă întâmplător elemente de muniţie neexplodată, persoanele respective trebuie să anunţe imediat organele de poliţie sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la numărul 112.

Mirel MANAFU