Gloabe și gloabe

Legislația îm vigoare conține prevederi clare în legătură cu obligația deținătorilor de clădiri și terenuri în intravilan de a le întreține în mod corespunzător astfel încât acestea să nu devină o problemă pentru aspectul urbanistic al localităților sau pentru sănătatea publică.

Ziarul nostru a desfășurat adevărate campanii împotriva celor care atentează la aspectul civilizat al municipiului reședință de județ sau la siguranța cetățenilor, prin animalele nesupravegheate care circulă prin oraș. Cu toate acestea, nu toată lumea a reacționat pozitiv, iar asemenea situații continuă să existe. Încă se aruncă gunoiul pe fereastră în cartierele de blocuri, cei care locuiesc la curte umplu încă tomberoanele cu găinaț și gunoi de grajd, iar porcii și vitele încă mai circulă prin unele cartiere.

Nu mai departe decât ieri, reporterii noștri au remarcat că terenul deținut de Ion Nicolae în sudul orașului s-a transformat în maidan. Deși împrejmuit, lipsa de preocupare a proprietarului combinată cu lipsa de simț sivic a unor proprietari de animale face din această zonă o adevărată pecingine pe obrazul municipiului.

Asta în ciuda faptului că la nivelul municipalității există numeroase pârghii pentru descurajarea unor asemenea atitudini. Câte atenționări sau amenzi a primit proprietarul, ar fi una dintre întrebările care s-ar putea pune celor de la Administrația Domeniului Public.

Ca să nu mai vorbim de potopul de întrebări care ar putea fi puse celor de la poliția locală, a căror principală misiune este, prin statut, apărarea liniștii și ordinii publice.

N-ar fi mai de folos cetățenilor dacă burtoșii de la poliția locală ar curăța străzile de caii, măgarii și porcii care se plimbă liberi pe străzi ori pasc pe spațiile verzi în loc să fugărească bătrânele care vând un pumn de corcodușe sau o mână de pătrunjel la intrările în piața centrală?

Sau în loc să stea la pândă ca să aplice amenzi conducătorilor auto, n-ar fi mai bine să-i prindă în flagrant și să-i cocoșeze cu amenzi pe cei care aruncă gunoaiele pe unde-i taie capul?

Iar noi, populația, n-ar trebui să asistăm nepăsători la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă vrem o țară ca afară asta n-o să ne pice din cer. Trebuie să devenim “cetățeni responsabili” care să luăm atitudine față de tot ceea ce ne afectează, într-un fel sau altul viața, trăgându-i de mânecă pe cei care, prin statutul lor, ar trebui să fie în slujba noastră.

Doar atunci vom scăpa de gloabele care se solidarizează, voluntar sau nu, cu gloabele de pe maidanele urbane, care vor dispare și ele.

Șt. B.