Garda de Mediu Teleorman, la ora bilanţului
Comisariatul Gărzii de Mediu Teleorman este instituţia care are ca obiectiv principal efectuarea controalelor şi inspecţiilor privind asigurarea securităţii mediului, prin acţiuni de prevenire a riscurilor şi limitarea ameninţărilor de ordin ecologic.
În cursul anului 2013, Comisariatul Judeţean Teleorman al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr de 1635 controale şi inspecţii, din care 515 au fost controale planificate iar restul de 1120 au fost controale neplanificate.
Trei din inspecţiile neplanificate au vizat în special respectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare pentru proiecte şi activităţi noi; cinci sau fost autosesizări; 66 –identificarea de obiective noi, iar alte 44 de controale s-au efectuat în urma unor reclamaţii.
Acolo unde în cadrul unor societăţi comerciale au fost semnalate accidente sau incidente cu impact asupra mediului, s-au aplicat un număr de opt inspecţii neplanificate.
Cele mai multe inspecţii (439) s-au efectuat în colaborare cu alte autorităţi. 290 inspecţii au fost tematice, iar alte 194 inspecţii au vizat în special verificarea măsurilor impuse.
De precizat faptul că, principalele controale tematice efectuate de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu sau în colaborare cu reprezentanţii altor autorităţi au vizat şi exploatările forestiere, ariile protejate, Natura 2000, CITES.
De asemenea comisarii de mediu au urmărit în activităţile de control şi staţiile de epurare orăşeneşti; depozitele neconforme de deşeuri; modul de efectuare al transferului deşeurilor dintr-un punct în altul.
Incendiile manifestate la mirişti şi vegetaţia uscată au fost monitorizate, precum şi modul de salubrizare al localităţilor, cursurile de apă şi căile de comunicaţii.
Nici modul de aplicare al prevederilor Legii 54/2012 (Legea picnicului) nu a fost trecut cu vederea.
Controlul modului de comercializare, depozitare şi neutralizarea acumulatorilor şi bateriilor intră tot în sarcina Gărzii de Mediu, ca şi verificarea, întocmirii şi depunerii la termen a Declaraţiilor către Administraţia Fondului pentru Mediu de către gestionarii fondurilor de vânătoare.
De vizita inopinată a comisarilor Gărzii de Mediu nu au scăpat nici agenţii economici care desfăşoară activităţi de bioremediere a solului contaminat cu hidrocarburi şi produse petroliere. Pentru a fi în regulă, aceştia trebuie să respecte prevederile legale.
Şi cum era de aşteptat, nu puţine au fost cazurile de nerespectare a prevederilor legale, aşa că au fost constatate o serie întreagă de neconformităţi în urma cărora au fost aplicate un număr de 84 sancţiuni contravenţionale, din care cele mai multe (73), au fost amenzi contravenţionale în valoare totală de 1.100.100 lei şi numai 11 avertismente.
Referitor la natura neregulilor depistate, au fost constatate situaţii în care lipseau solicitările obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; nerespectarea prevederilor Autorizaţiei de mediu; nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare; nepunerea la dispoziţie a documentelor solicitate în timpul controlului; neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor; lipsa colectării selective a deşeurilor; neprezentarea formularelor de încărcare descărcare a deşeurilor; lipsa prevederii deteriorării calităţii mediului geologic; neinformarea trimestrială a publicului despre consecinţele activităţii desfăşurate asupra mediului.
Până la stabilirea noilor coordonate ale activităţii Gărzii de Mediu Teleorman, pentru perioada anului curent, preconizăm faptul că comisarii Gărzii de Mediu îşi vor continua activitatea de verificare şi control, cel puţin cu aceeaşi vigilenţă cu care s-a acţionat în decursul anului precedent.
M.M.