Galeria de Artă din Alexandria s-a extins cu încă un spaţiu

Cunoscută sub denumirea de “Pavel Temov”, de la înfiinţare şi până în prezent, Galeria de Artă din Alexandria, a suferit mai multe etape de renovare şi extindere, până la forma în care se găseşte astăzi.
Printre amplele procese de renovare, prin care a trecut galeria de artă, aici s-au derulat o serie întreagă de evenimente de gen. În prezent locaţia fiind destul de cunoscută în rândul artiştilor plastici din Alexandria şi nu numai.
Ultimul eveniment găzduit de galeria de artă, la începutul lunii februarie a.c., a reunit într-un cadru adecvat, autorităţi locale din România şi Bulgaria, ambasadori, pictori şi scriitori de talie naţională.
De atunci şi până în prezent, galeria a fost supusă celei de a treia etapă de renovare, prin care, locaţia s-a extins cu încă o cameră.
Timp de aproape două luni de zile cât a trecut de la ultimul eveniment, inginerul Costel Lupu s-a ocupat de renovarea şi amenajarea acestei ultime camere.
Şi pentru că mai tot timpul Costel Lupu poate fi găsit la galerie, acesta a acceptat un scurt dialog prin care ne-a mărturisit:
“Forma pe care o avea galeria iniţial, ne-a determinat să încercăm să intrăm şi în posesia acestei camere, care practic era neutilizată. Am făcut demersurile necesare la Constantin Mocanu directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria, care în cele din urmă a dat dovadă de înţelegere şi ne-a cedat şi acest spaţiu.
Ştiam la ce mă înham, însă nu puteam să rămân indiferent. Am făcut mai întâi o chiţă după care m-am ghidat, şi-am trecut la treabă în condiţii cel puţin vitrege, având în vedere temperaturile scăzute.
În forma în care se află acum galeria, pot să spun că mai sunt multe de făcut, însă ce a fost mai greu a trecut.”
Costel Lupu a dat acestei camere o destinaţie exactă,pentru lansări de carte, expoziţii de sculptură, măşti şi alte obiecte confecţionate de diverşi artişti plastici.
Referitor la ultimele renovări, artistul ne-a mărturisit că totul s-a rezolvat numai cu materiale din deşeuri şi de la demolări.
Cei care au dat o mână de ajutor prin procurarea de criblură, plăci de marmură, lemne şi şi alte materiale, au fost Stelian Tălpigă consilier local din cadrul Primăriei Alexandria şi Virgil Ivan directorul Casei de Cultură din Turnu Măgurele care a donat anumite obiecte, necesare pentru amenajarea spaţiului.
În ceea ce priveşte deschiderea de evenimente în această locaţie, peste aproximativ două săptămâni, aici vor fi expuse pentru publicul larg iubitor de eveniment cultural, o serie de lucrări de grafică, pictură şi sculptură sub genericul “Retrospectivă”, lucrări realizate de însuşi Costel Lupu.
După acest eveniment, Galeria de Artă “Pavel Temov”, va fi deschisă tuturor artiştilor plastici care “au ceva de spus”.

Mirel MANAFU