Fostul șef al Poliției Rutiere Teleorman rămâne sub control judiciar

Fostul șef al Poliției Rutiere Teleorman, Dănuț Dobre nu scapă de problemele cu justiția. Judecătorii de la Curtea de Apel București au hotărât să mențină măsura controlului judiciar împotriva comisarului Dănuț Dobre. Aceeași măsură a fost aplicată și procurorului Toma Ovidiu Carmen. Cei doi sunt acuzați de cumpărare de influență.

Potrivit DNA, în cursul anului 2015, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Teleorman – Serviciul Poliţiei Rutiere, precum şi la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere şi Examinări, din cadrul Prefecturii Judeţului Teleorman, au fost identificaţi mai mulţi ofiţeri şi agenţi de poliţie care desfăşurau activităţi infracţionale în legătură cu: obţinerea frauduloasă, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere şi intervenţii exercitate la nivelul unor ofiţeri şi agenţi de poliţie (agenţi constatatori), din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, pentru aplicarea unor sancţiuni mai blânde şoferilor contravenienţi, în schimbul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Astfel, în contextul menţionat mai sus, în perioada respectivă, Dănuţ Dobre, în calitate de şef al Poliţiei Rutiere Teleorman, a primit de la un număr de patru persoane produse alimentare şi sume de bani, ca urmare a intervenţiei exercitate asupra unor subordonaţi, în urma căreia mai multe persoane au fost absolvite de răspunderea contravenţională, în legătură cu abateri constatate la regimul circulaţiei, spun procurorii.

De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceeaşi calitate, Dobre a pretins şi primit de la mai multe persoane sume de bani, cuprinse între 100 şi 500 de euro, produse alimentare şi băuturi alcoolice, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă agenţi şi ofiţeri din cadrul Serviciului Permise, pentru ca rude şi cunoştinţe ale cumpărătorilor de influenţă să fie declaraţi „admişi” la proba practică a examenului pentru obţinerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, mai spun anchetatorii.

Procurorii îl mai acuză pe Dobre că, în intervalul iunie – august 2015, a intervenit pe lângă procurorul Ovidiu Toma, solicitându-i acestuia să dispună o soluţie de clasare într-o cauza penală, în contradicţie cu situaţia de fapt şi probele administrate în cauză, în vederea exonerării de la răspunderea penală a doi agenţi de poliţie din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Teleorman.

Toma ar fi fost de acord cu solicitarea respectivă şi, în data de 24 iunie 2015, l-ar fi contactat pe avocatul persoanei vătămate, căruia i-ar fi solicitat să facă demersuri pe lângă clientul său, în aşa fel încât să-l convingă pe acesta să dea o declaraţie neconformă adevărului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

Toma i-ar mai fi solicitat avocatului să-i promită clientului său că, în schimbul declaraţiei, va primi de la unul dintre agenţii de poliţie suma de 5.000 de lei.

C. DUMITRACHE