Fostul ministru al Agriculturii, Traian Remeş, eliberat din închisoare

După ce a stat un an în detenţie, în penitenciarul din Baia Mare, fostul ministru al Agriculturii, Traian Remeş, va fi eliberat condiţionat, magistraţii Tribunalului Maramureş admiţând deja cererea înaintată de către fostul demnitar. Deşi nu a stat prea multă vreme la conducerea Ministerului Agriculturii, Remeş se bucură şi azi de aprecierea fermierilor, fiind singurul ministru de resort care a înţeles să-i sprijine cu sumele de bani necesare, respectiv cu câte 500 de lei/ha, pentru înfiinţarea culturilor agricole în primăvara următoare unuia din cei mai secetoşi ani.
Traian Remeş a fost trimis în judecată în toamna anului 2007, fiind acuzat de trafic de influenţă, în dosarul cunoscut drept “Caltaboşul”, în care au mai fost cercetaţi şi Ioan Avram Mureş, şi el fost ministru al Agriculturii, şi omul de afaceri Gheorghe Ciorbă. Potrivit rechizitoriului DNA, în septembrie 2007, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Traian Remeş ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei, precum şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, acuzat în respectivul dosar de cumpărare de influenţă, în formă continuată, prin intermediul lui Ioan Mureşan. În acest dosar, Decebal Traian Remeş a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în penitenciar.
“Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei S.C. Construct Europromt SRL Certeze la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, după cum au menţionat, la vremea respectivă, procurorii DNA.

George ZAVERA