Fiscul își face datoria, omoară lent economia

Toți marii economiști susțin că în activitatea de control fiscal trebuie să primeze PREVENȚIA. Agentul economic trebuie îndrumat să ia măsurile potrivite pentru a avea o activitate corectă din punct de vedere fiscal și numai dacă pesistă în greșeală va fi sancționat.

Acesta ar fi trebuit să fie principiul călăuzitor al întregii legislații fiscale care a fost adoptată de-a lungul celor 30 de ani de economie de piață în România. Numai că acesta a rămas un simplu deziderat. Modificările legislației fiscale, mai ales cele ale cuplului Dragnea-Vîlcov, mai degrabă au îngropat inițiativa privată decât s-o stimuleze. Statul român contemporan e, din punct de vedere fiscal, prădalnic și hapsân, și-i tratează pe agenții economici ca pe niște slugi, nu ca pe niște parteneri.

Hoarde de zapcii invadează mai cu seamă afacerile mici și mijlocii, de unde nu pleacă până nu încasează birul către stat sau zeciuiala personală și chiar când totul este în regulă tot găsesc ei un motiv pentru o amendă. În vreme ce marii afaceriști din piață, care sunt și cei mai mari datornici la buget, sunt ocoliți, pentru că sunt protejați fie de politicienii aflați la butoane, fie de ambasadele țărilor din care provin.

Acolo sunt banii care lipsesc din buget și nu la cei care fac sacrificii imense pentru a evita să aibă datorii la buget. Pentru că imediat s-ar trezi cu conturile blocate și imposibilitatea de a-și duce mai departe afacerea.

Mulți au sperat că după ieșirea din decor a lui Liviu Dragnea și a lui Vîlcov lucrurile vor lua un curs cât de cât normal. Dar se pare că s-au înșelat. Jepcarii de la fisc își continuă activitatea așa cum au fost învățați s-o facă de-a lungul anilor. Ba au mai fost stimulați s-o facă cu 15% din încasări, care le rotunjeau conturile, lor și șefilor lor.

Se pare că Dranea și Vîlcov au făcut pui, și ce naște din pisică n-o să mănânce niciodată coceni semănați. Și, probabil, de aceea sunt tot mai mulți români care vor să scape de PSD, de Viorica și Teodorovici cu tot.

Z.M.