Firmele care vor pregăti ucenici și vor angaja stagiari vor primi bani din fonduri nerambursabile

Potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern, pentru fiecare ucenic firma angajatoare va primi 250 de euro pe lună, iar pentru fiecare stagiar suma de 300 de euro.

Guvernul a aprobat un Proiect de lege prin care angajatorilor li se va deconta salariul minim pe economie, dacă încadrează ucenici și stagiari. ”Proiectul prevede ca un angajator dacă acceptă să formeze la locul de muncă un ucenic va primi pe toată perioada acestei calificări suma de 250 de euro lunar, practic salariul minim pe economie pentru plata acestui ucenic. La sfârșitul perioadei de calificare, tânărul va primi un certificat de ucenicie, ceea ce presupune că poate să se angajeze oricând, fiind deja format profesional”, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu. Nu se prevăd limite pentru numărul de ucenici pe care o firmă poate să-i pregătească la locul de muncă.

Același lucru e valabil și în cazul tinerilor absolvenți cu studii superioare, pentru că și pentru ei firmele vor primi bani de la stat, iar aceștia vor primi un certificat de stagiu. ”La fel, angajatorul primește pentru fiecare stagiar suma de 300 de euro lunar, cu conditia să accepte stagiari în programul de formare profesioanală, iar la sfârșitul acestui ciclu de formare să le elibereze certificate de stagiu”, a explicat ministrul Muncii.

Prin aceste măsuri se urmăește reducerea cât mai mult a șomajului, precum și formarea unui personal calificat ”care poate, oricând, să se angajeze în altă parte dacă la sfarșitul acestei perioade, după ce nu va mai primi bani de la stat, angajatorul nu dorește să îl mai țină la locul de muncă”.

Sumele pentru susținerea acestor măsuri nu provin de la bugetul de stat, ”decât la început, pentru că apoi sunt decontate din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman, deci impactul pe buget este nesemnificativ”.

Adoptarea în regim de urgență a respectivului proiect de lege este de foarte multă vreme așteptat de mediul de afaceri, premierul Sorin Grindeanu afirmând că măsura s-a impus ca urmare a discuțiilor purtate cu investitorii români și străini, pe baza cerințele de pe pieța muncii din România.

George ZAVERA