Film după romanul “Ciuleandra”, proiectat la Biblioteca Județeană ”Marin Preda”

În ultimii trei ani, Biblioteca Județeană ”Marin Preda” Teleorman, prin acțiuni derulate sub genericului “E carte, e film la bibliotecă” a adus în atenția publicului titluri de cărți aparținând unor scriitori români și străini, volume care au stat la baza unor ecranizări de succes.

Ediția din acest an a debutat ieri, la Alexandria, cu proiecția filmului inspirat de romanul “Ciuleandra” al scriitorului Liviu Rebreanu, prin acest eveniment fiind marcată și împlinirea, în luna martie a acestui an, a 90 de ani de la apariția romanului la editura Cartea Românească. Conform conducerii Bibliotecii Județene ”Marin Preda”, filmul este considerat un thriller psihologic, realizat printr-o colaborare româno-vest germană în anul 1985 (Casa de Filme 3 și Cine TV Berlin), în regia lui Sergiu Nicolaescu, după un scenariu ce a fost adaptat romanul omonim al lui Rebreanu.

Rolurile principale din acest film sunt interpretate de actorii Ștefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Rițiu și Anca Nicola, iar filmările au avut loc în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București.

Similitudinile, dar și diferențele între roman și scenariul filmului au fost adesea semnalate de criticii de film avizați, dar și de publicul iubitor de literatură și film. La încheierea vizionării filmului, o astfel de temă s-a aflat și în dezbaterea celor prezenți la acest eveniment.

Manifestarea culturală desfășurată pe parcursul zilei de ieri a avut loc în organizarea Centrului de Formare al Bibliotecii Judeţene “Marin Preda”, în colaborare cu Centrul socio-cultural Femina 2005 din cadrul Casei de Cultură a municipiului Alexandria.

George ZAVERA