Festival de colinde, obiceiuri şi tradiţii de iarnă, la Alexandria

Primăria Alexandria organizează festival de colinde, obiceiuri şi tradiţii de iarnă. Festivalul are ca scop renașterea, păstrarea și propagarea obiceiurilor de iarnă în vederea educației prin și pentru valorile naționale a tinerei generații și se adresează elevilor cu vârstă de până la 19 ani din Municipiul Alexandria.

Concursul se desfăşoară vreme de 2 zile. În data de 17 decembrie, secţiunea de Colinde şi în data de 18 decembrie, secţiunea de Tradiţii şi obiceiuri de iarnă, pentru grupuri formate din minim 5 persoane şi maxim un coordonator şi 15 elevi, pe unitate de învăţământ, pe secţiune, pe mai multe categorii de vârstă : grădiniţe ; clasele 0 – IV; clasele V – VIII; licee.

Programul poate include: Colinde magico-rituale, colinde cu elemente de urare, de felicitare, colinde de tip general, colinde sociale ( pentru gospodar, gospodină, tineri căsătoriţi, vânător, pescar, cioban, etc.). Colinde de creaţie poetică, fantastice, eroice, despre agricultură, etc.

Textul tradiţiilor ce poetizează munca plugarilor, simbolizând procesul de producere a pâinii, se interpretează, respectand tonul fundamental specific genului Semănatul, obicei agrar, însoţit de urătura specifică- de roadă, sănătate, pace, belşug.

În concurs se va participa cu un colind sau o tradiţie/obicei de iarnă tradiţional interpretat în limba română (maxim 10 minute) . Nu vor fi luate în considerare scenetele/piesele de teatru.

C. DUMITRACHE