Fermierii vor putea achiziţiona tractoare de 85 şi 105 CP, made în România

Tractorul agricol românesc, conceput şi construit exclusiv de inginerii români, în cadrul Fabricii de tractoare de la Reghin, va fi lansat la cel mai mare eveniment agricol din România, INDAGRA, organizat la Bucureşti în perioada 31 octombrie – 4 noiembrie 2018. Peste 80% dintre componentele tractoarelor din această gamă sunt produse în România, iar pentru 20 la sută din componente s-a apelat la producători tradiţionali.

“Dacă lumea ne percepea ca producător de tractoare şi utilaje forestiere, la această oră, după 9 ani de la începerea producţiei de tractoare TAG sub licenţă Belarus, acum lumea ne percepe în aceeaşi măsură ca şi producător de utilaje agricole. Şi pentru că avem un ceas aniversar, anul Centenarului, urmează să lansăm în toamna acestui an primul tractor 100% românesc, gândit şi făcut exclusiv de echipa noastră de ingineri talentaţi, după 15 ani de la dispariţia producţiei de tractoare româneşti din ţară, a arătat Mircea Oltean, directorul general al Fabricii de Tractoare din Reghin.

La Reghin, într-o primă fază, vor fi produse 500 de tractoare agricole, în paralel cu cele fabricate sub licenţă Belarus, iar cele două tipuri de tractoare vor avea 85 şi respectiv 105 CP.

Conducerea IRUM Reghin a precizat că acestea nu vor fi tractoare low cost, deoarece vor fi utilaje performante la nivel mondial.

“Vorbim de un tractor românesc, de o concepţie românească, dar sunt anumite componente pentru care am găsit colaboratori externi, ca să scoatem un produs competitiv pe piaţa mondială (…) O fabrică integrată cum este IRUM – cu turnătorie, forjă, prelucrări mecanice, sudură, confecţii metalice, montaj – în Occident nu prea găseşti. În general sunt firme care au un produs şi apelează la colaboratori; noi facem excepţie de la regulă, deocamdată, funcţionând astfel. Dar este foarte greu să controlezi atâtea zone şi atunci sunt parteneri implicaţi”, a arătat Mircea Oltean.

IRUM Reghin a fost fondată în anul 1953 şi a devenit o societate cu capital complet privat în anul 1999, când societatea Maviprod, care împlineşte 25 de ani, a preluat-o şi a menţinut obiectul principal de activitate prin fabricarea de maşini şi utilaje dedicate industriei forestiere. Ulterior, IRUM a fost modernizată, a intrat în colaborare cu compania Perkins, a extins liniile de producţie şi a înfiinţat primul centru de cercetare privat din România, în domeniul maşinilor şi utilajelor.

George ZAVERA