Fermierii vor primi în avans 70% din plățile directe și 85% din plățile compensatorii

Comisia Europeană sprijină agricultorii din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene care se confruntă cu seceta prelungită. După cum a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, “Condițiile meteorologice prelungite reprezintă motive de îngrijorare pentru agricultorii noștri. Comisia Europeană menține contacte strânse cu statele membre și evaluează situația de pe teren. Ca întotdeauna, suntem gata să ajutăm fermierii afectați de secetă. De aceea, am decis să instituim avansuri mai mari la plată, precum și scutiri de la anumite norme de ecologizare pentru a facilita producția de hrană pentru animale. ”

În spiritul declarațiilor comisarului pentru Agricultură, Phil Hogan, din această toamnă, fermierii români vor primi în avans 70% din plățile directe și 85% din plățile compensatorii acordate pe unele din măsurile de dezvoltare rurală, cum este agro-mediul, după cum a precizat Comisia Europeană, într-un comunicat transmis AGROINFO. Plata avansului la subvenții va începe după data de 15 octombrie 2019. Așadar, fermierii vor putea primi avansuri de 70% din plățile directe și 85% din plățile legate de dezvoltarea rurală, subvențiile urmând a fi disponibile la mijlocul lunii octombrie.

Vor fi permise și unele excepții de la anumite cerințe pentru “ecologizare”. Acestea se vor aplica în cazul diversificării culturilor și al normelor privind zona ecologică a terenurilor (ZIE). Vor putea fi luate în considerare și alte tipuri de scutiri de “ecologizare”, care să permită fermierilor o mai mare flexibilitate în realizarea producției de furaje.

George ZAVERA