Fermierii vor primi despăgubiri și pentru culturile agricole de primăvară calamitate

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei excesive din acest an, vor primi de la bugetul de stat despăgubiri totalizând 1,150 miliarde de lei. Despăgubirile sunt pentru culturile agricole înființate în toamna anului trecut, culturi distruse de seceta extremă din acest an, suprafața totală fiind de 1,168 milioane de hectare.

Astfel, ministrul agriculturii a anunțat că un număr de 34.647 de fermieri au pierderi din pricina secetei, iar suprafața distrusă de seceta extremă din acest an este de 1,168 milioane de hectare de culturi agricole înființate în toamnă. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, a fost pregătită Ordonanța de Urgență pentru această schemă de ajutor de stat, schemă ce a fost notificată la Comisia Europeană.

Sumele calculate Ministerul Agriculturii au fost centralizate, plățile către fermieri urmând a fi făcute după rectificarea de buget ca va avea loc în această lună. Sumele pe hectar cu care vor fi despăgubiți fermierii sunt : 925 lei/ha la grâu și secară, pentru o suprafață de 833.527 hectare; 805 lei/ha la triticale, pentru 5.112 hectare; 912 lei/ ha la orz, suprafața calamitată fiind de : 175.680 ha; 951 lei/ha la orzoaică, pentru 16.613 și 1.002 lei/ha la rapiță, pentru 136.501hectare.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a precizat faptul că, din data de 14 august, fermierii vor putea depune cererile, iar plățile se vor face prin APIA. Plata ajutorului de stat pentru fermierii afectați de secetă se va face la începutul lunii septembrie. Suma totală alocată de la bugetul de stat, ce va fi plătită fermierilor sub fomă de despăgubiri pentru pierderile de recoltă la culturile de toamnă distruse de secetă este de 1,088 miliarde de lei.

Ministrul Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul MADR, a declarat că vor primi despăgubiri de la bugetul de stat și fermierii ale căror culturi înființate în primăvara acestui an au fost distruse de secetă.

”Vom începe acțiunea de constatare și la culturile de primăvară. Deja fermierii au anunțat autoritățile locale cu privire la efectele secetei asupra culturilor. Din cauza secetei, au avut de suferit culturile de porumb, floarea-soarelui, mazăre, soia”, a spus ministrul Oros.

În această lună, vor fi făcute verificările în teren la fermierii ale căror culturi de primăvară au fost calamitate, după centralizarea datelor la nivelul direcțiilor pentru agricultură județene Ministerul Agriculturii urmând să promoveze actul normativ pentru acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară distruse de secetă.

George ZAVERA