Fermierii vor primi 21 euro/ha şi 40,8 lei/cap ovină, plăţi complementare

În acest an, fermierii români, în afara subvenţiilor pe suprafaţă primite de la Uniunea Europeană, vor beneficia de subvenţii de la bugetul de stat însumând peste 2,19 miliarde de lei. Banii vor folosiţi pentru plăţile directe în sectorul vegetal, dar şi pentru sprijinirea din punct de vedere financiar a crescătorilor de animale şi pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură.
Conform Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014-2016, publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), din suma totală de 2,19 miliarde de lei prevăzută în bugetul Ministerului Agriculturii pentru sprijinirea producătorilor agricoli în acest ani pentru asigurarea plăţilor naţionale directe complementare în sectorul vegetal a fost repartizată suma de 0,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că fermierii din sectorul vegetal vor primi 21 de euro/hectar.
Din fondurile totale alocate sprijinirii agricultorilor, în 2014, aproximativ 585 de milioane de lei sunt destinaţi crescătorilor de bovine, din care 96,2 de milioane de lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul de lapte şi 488,8 de milioane de lei pentru schema din sectorul de carne.
Suma totală alocată pentru plăţile din sectorul de creştere a ovinelor se ridică în acest an la 348,6 milioane de lei, respectiv 40,8 lei/cap de animal.
În acelaşi timp, aproximativ 485 de milioane de lei vor fi destinaţi ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, iar 70,8 milioane de lei pentru ajutorul de minimis în vederea achiziţionării tancurilor de răcire a laptelui.
O sumă de 37 de milioane de lei din bugetul Ministerului Agriculturii a fost repartizată pentru ameliorarea raselor de animale şi pentru primele de asigurare.
Totodată, în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2014 a fost inclusă şi suma de 1,45 milioane de lei, ce va fi utilizată pentru finanţarea acţiunilor de ecologizare.

George ZAVERA