Fermierii teleormăneni solicită plata despăgubirilor în regim de urgență

Din cauza secetei excesive din vara anului trecut, la nivel național au fost afectate grav culturile de primăvară de pe o suprafață de peste 1,2 milioane de hectare, aparținând unui număr de 91.000 de fermieri, din acestea 710 mii de hectare fiind cultivate cu porumb și circa 420 mii de hectare cu floarea soarelui. În județul Teleorman, seceta excesivă a distrus culturile însămânțate în primăvara anului trecut de pe o suprafață de 56.945 hectare, din care 32.728 de hectare de floarea soarelui și 22.495 hectare de porumb, iar 1.722 de hectare ocupate cu alte culturi, comisiile organizate la nivel județean emițând 6.217 procese verbale de constatare a pagubelor.

Pentru a trece mai ușor peste necazul ce s-a abătut asupta lor, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a promis fermierilor plata unor despăgubiri corecte pentru culturile de primăvară distruse de secetă, așa cum s-a procedat și în cazul despăgubirilor achitate fermierilor pentru culturile de toamnă ale căror producții au fost drastic diminuate din cauza secetei. Dacă pentru culturile de toamnă fermierii afectați de secetă au fost despăgubiți, deși li s-a plătit doar 81 la sută din sumele cuvenite, în cazul culturilor de primăvară situația fermierilor ale căror culturi de primăvară au fost distruse a devenit de-a dreptul dramatică. Multe din exploatațiile agricole, îndeosebi ale micilor fermieri, și datorită faptului că nu și-au primit încă banii cuveniți, sub formă de despăgubiri, se află într-o situație financiară extrem de grea, unii dintre ei în stare de insolvență sau chiar de faliment. Mulți dintre fermieri înregistrează la această dată restanțe foarte mari de achitat pentru creditele luate de la bănci

, inclusiv a penalităților de întârziere a plăților, dar se află și sub presiunea firmelor de la care au procurat imputuri, cărora, din cauza producțiilor extrem de mici, nu le-au achitat integral contravaloarea, conform prevederilor contractuale.

Într-o astfel de situație financiară extrem de grea, mulți dintre fermieri sunt în imposibilitatea de a-și procura îngrășămintele chimice necesare pentru a le administra pe suprafețele cultivate cu păioase, semințele și celelalte inputuri pentru înființarea culturilor de primăvară, pentru a-și achita impozitele datorate la primării și la bugetul de stat, pentru a-și repara utilajele pe care ar trebui să le folosească în campania agricolă care se apropie cu pași repezi. Foarte multe exploatații agricole, în situația critică în care se află, nu pot accesa împrumuturi pentru capital de lucru cu scopul de a înființa culturile de primăvară.Căci de salariile cuvenite fermierilor nici nu poate fi vorba.

Din situațiile financiare aferente lunii decembrie 2020, de la ANAF, transmise de fermierii contribuabili rezultă o scădere a cifrei de afaceri cu peste 70 la sută comparativ cu sitația similară a anului 2019, pentru exploatațiile agricole afectate de seceta pedologică.

În data de 26 ianuarie a.c., ministrul Adrian Oros a dat asigurări, încă odată, dacă mai era necesar, că sumele pentru efectuarea plăților reprezentând despăgubiri pentru culturile de primăvară au fost cuprinse în propunerea de buget transmisă către Guvern și Ministerul Finanțelor Publice pentru a fi incluse și adoptate în bugetul de stat pentru anul 2021. Deși domnul ministru al agriculturii, Adrian Oros, a spus și cu alte ocazii că agricultorii ale căror culturi de primăvară au fost calamitate își vor primi banii cuveniți, mulți dintre fermieri spun că și-au pierdut încrederea în promisiunile făcute de domnia sa, că acesta și ceilalți șefi de la agricultură se află încă în paradigma campaniilor electorale. Fermierii teleormăneni, alături de toți ceilalți agricultori din România, solicită celor ce se află la guvernare să li se asigure plata despăgubirilor pentru culturile calamitate de secetă în regim de maximă urgență.

George ZAVERA