Fermierii teleormăneni se pregătesc pentru declanşarea campaniei agricole de primăvară

Deşi ne aflăm abia la începutul lunii martie, fermierii din judeţul nostru au început pregătirile pentru declanşarea campaniei agricole de primăvară. Se fac ultimele revizii necesare la tractoarele şi utilajele agricole din dotare, aprovizionarea cu seminţe din soiuri de înaltă productivitate, de îngrăşăminte chimice şi erbicide, în aşa fel încât campania de înfiinţare a culturilor cerealiere şi tehnice, de legume şi plante de nutreţ din această primăvară să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Va fi o campanie agricolă ce va necesita mari eforturi umane şi materiale, şi asta cu atât mai mult cu cât fermierii au de înfiinţat culturi de primăvară pe o suprafaţă de peste 200.000 de hectare.
Conform datelor centralizate la Direcţia pentru Agricultură Teleorman, fermierii teleormăneni şi-au propus să însămânţeze în această primăvară nu mai puţin de 89.602 hectare cu floarea soarelui şi 75.491 hectare cu porumb pentru consum, cele două culturi ocupând împreună circa 80 la sută din suprafaţa totală destinată culturilor de primăvară. Vor mai fi însămânţate 3.264 hectare cu orzoaică de primăvară, 4.170 hectare cu ovăz, 120 hectare cu porumb pentru sămânţă, 4.299 hectare cu sorg, 140 de hectare cu soia, 100 de hectare cu floarea soarelui pentru sămânţă. In acelaşi timp, fermierii şi-au propus să cultive mazăre boabe pe o suprafaţă de 832 hectare, muştar alimentar pentru consum şi pentru sămânţă pe 400 de hectare, tutun pe 315 hectare, plante medicinale pe 65 hectare, fasole boabe pe 22 hectare şi năut pe 50 de hectare. De asemenea, vor fi cultivate cu cartofi 1.301 hectare, legume de câmp şi în solarii pe 5.203 hectare, pepeni verzi pe 1.575 hectare, iar plantele de nutreţ vor ocupa suprafaţa de 26.215 hectare.
Circa 7.500 de hectare sunt ocupate cu vii şi livezi.
Toamna trecută, fermierii teleormăneni au înfiinţat culturi de cereale păioase, rapiţă pentru ulei, legume şi plante de nutreţ pe o suprafaţă de 242.591 hectare.

George ZAVERA