Fermierii teleormăneni, într-un interesant schimb de experienţă cu specialiştii de la BASF

Peste 300 de fermieri şi specialişti din domeniul agriculturii din judeţul Teleorman, cărora li s-au adăugat şi agricultori din Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu, s-au aflat pe parcursul zilei de miercuri (23 ianuarie) într-un îndelung şi deosebit de interesant schimb de experienţă cu specialişti ai companiei BASF. BASF The Chemical este una dintre cele mai renumite companii internaţionale de cercetare şi de producere a substanţelor chimice, mare parte din acestea fiind utilizate în agricultură, firma având afaceri în ţări de pe toate meridianele lumii. Cu vânzări de circa 4,1 miliarde de euro în anul 2011, Divizia BASF pentru Protecţia Plantelor a fost unul dintre liderii mondiali în acest domeniu, un partener de anvergură pentru sectorul agricol din întreaga lume, asigurând fungicide, insecticide şi erbicide inovatoare deosebit de eficiente în protecţia culturilor agricole şi creşterea producţiei..
Întrunirea a avut loc la Alexandria, în cadrul restaurantului “Riviera”. Aşa cum a precizat Mircea Chetrone – marketing manager în cadrul companiei BASF România, întrunirea de la Alexandria a deschis seria de seminarii organizate în 2013 prin care firma BASF îşi prezintă produsele de protecţie a plantelor, pe care le pune la dispoziţia fermierilor, prilej de a da curs şi politicii companiei privind dezvoltarea relaţiilor interpersonale. Întreaga serie de întâlniri cu fermierii din România se derulează sub deviza “AGRONNET – conectează-te la inovaţie”.
Alături de Mircea Chetrone s-au aflat şi Daniel Daia – manager BASF România pentru Regiunea Sud Vest, Constantin Socol – Area manager – pentru judeţele Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, şi Diana Dinu – reprezentant al companiei pentru judeţele Teleorman, Giurgiu, Argeş şi Dâmboviţa. Seminarul a avut patru părţi distincte, cu referire la cereale, floarea soarelui, porumb şi rapiţă, fungicidele şi erbicidele puse la dispoziţia fermierilor, perioadele optime de aplicare pentru fiecare cultură în parte şi rezultatele ce pot fi obţinute fiind prezentate, inclusiv prin intermediul schemelor grafice, de către Mircea Chetrone, unul dintre renumiţii specialişti ai companiei.
Între fungicidele pentru cereale despre care s-a vorbit pe larg şi pe care compania BASF le recomandă se află şi Duett Ultra, Tangou Super, Allegro şi Capalo.
În ceea ce priveşte cultura florii soarelui a fost prezentat sistemul de producţie Clearfield, care utilizează o combinaţie de genetică superioară , respectiv hibrizi performanţi, adaptaţi la condiţiile locale de mediu, erbicidul cu cele mai bune rezultate în combaterea buruienilor fiind Pulsar 40. Acesta poate fi aplicat şi după utilizarea în culturile de floarea soarelui a produsului Stomp. În cazul infestării culturii de floarea soarelui cu graminee anuale se poate aplica în preemergenţă erbicidul Frontier Forte.
Referitor la cultura porumbului, au fost prezentată tehnologia BASF şi erbicidele utilizate, între acestea aflându-se Frontier Forte, Rekord, dar şi Cambio, Stratos Ultra şi Opera.
La cultura de rapiţă s-a vorbit despre tratamentele cu Butisan, Stratos Ultra, Cleranda, Fastac, Caramba Turbo şi Pictor, ultimul dintre ele fiind utilizat în perioada dinaintea recoltării, acesta împiedicând desfacerea tecilor, conducându-se astfel la evitarea pierderilor de recoltă, sporurile de producţie depăşind 20 la sută.
Participanţilor la simpozion le-a fost prezentat un film privind protejarea surselor de apă, cu sfaturi practice referitoare la protecţia apelor în agricultură, iar fermierilor cu cele mai bune răspunsuri în cadrul concursului pe teme de protecţia plantelor le-au fost oferite premii constând în produse ale companiei BASF.

George ZAVERA