Fermierii cu 2-3 vaci vor dispărea după eliminarea cotelor de lapte din 2015

La reuniunea Consiliului Uniunii Europene – Agricultură şi Pescuit, ce a avut loc la Bruxelles, România a solicitat prelungirea cotelor de lapte după 2015, dar măsura nu a fost agreată de membrii vechi ai UE. Conform unei declaraţii de presă, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, susţine că în condiţiile în care, după 2015, cota de lapte va dispărea, în România vor intra mari cantităţi de lapte din alte state membre ale UE, ceea ce va duce la dispariţia fermierilor cu 2-3 vaci. Potrivit secretarului de stat, România nu a atins niciodată limita superioară a cotei de lapte, cel mai mare procent fiind de 75%.
“Germania şi Franţa se opun categoric prelungirii cotelor de lapte după 2015, pentru că au nevoie să vândă surplusul de lapte pe piaţa din România. Acum, dacă produci peste cotă, Comisia Europeană te penalizează cu bani mulţi. De exemplu, Italia are de plătit penalizări de vreo 600 de milioane de euro pentru depăşiri de cotă. Noi nici măcar nu am îndeplinit cota aprobată. Cel mai mult am făcut într-un an 75% din cotă şi de atunci nu ştiu dacă am mai ajuns la 50%”, a spus Achim Irimescu.
Oficialul de la Ministerul Agriculturii a adăugat că “Noi am cerut prelungirea până în 2020, nu s-a obţinut acest lucru şi pentru noi este destul de dramatic. În condiţiile în care cota de lapte dispare, din 2015, vine laptele din alte state membre şi pe fermierii cu 2-3 vaci îi omoară. La 31 decembrie 2013 expiră şi procesarea laptelui neconform, iar Comisia Europeană nu mai acceptă încă o prelungire. Crescătorii de animale au avut atâţia ani la dispoziţie să se conformeze. ANSVSA a dat un ghid minim de igienă, cu normele pe care fermierii cu 2-3 vaci ar trebui să le respecte, ca să producă lapte conform, fără germeni”.
Proiecte gratuite pentru micii fermieri
Întrebat despre cum pot fi efectiv ajutaţi micii fermieri din sectorul laptelui, care riscă să dispară după 2015, secretarul de stat a răspuns că Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, va organiza o conferinţă pentru a prezenta nişte măsuri de “soft landing”, de ajutor pentru sector după 2015. “Am vorbit cu ministrul Agriculturii şi încercăm, prin stabilirea fermelor familiale pe care vrem să le încurajăm, cu cel puţin 20 de vaci, să le dăm proiecte gratuite până în 50.000 de euro. O astfel de sesiune va fi lansată până în vară pe actualul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Nu îmi fac mari iluzii, pentru că dacă ei nu au bani de cofinanţare, degeaba vin eu cu nişte mecanisme, pentru că trebuie să mai pună şi ei ceva”, a spus Irimescu.

(I.N.)