Fermierii ar putea beneficia de suspendarea plății ratelor și a dobânzilor bancare!

În Parlamentul României a fost depusă o inițiativă legislativă privind implementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru susținerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activității, ca urmare stării de urgență impuse de pandemia de coronavirus. Între măsurile fiscal-bugetare prevăzute de această propunere legislativă se regăsește și suspendarea, la cerere, a obligației de restituire a împrumuturilor și dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către companii și persoanele fizice. Inițiativa aparține președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și altor doi deputați PSD, care au cerut ca proiectul să fie dezbătut și supus votului în procedură de urgență, având în vedere situația actuală la nivel național.

Inițiativa legislativă urmează modelul Ungariei, unde premierul Viktor Orban a anunțat deja că suspendă plata ratelor până la finele anului.

Printre beneficiarii noii legi se vor număra desigur și fermierii, greu afectați de criza COVID-19, presați de bănci să plătească la zi ratele și dobânzile bancare la împrumuturi și leasing-urile pentru investițiile în echipamente și utilaje agricole. Este vizată suspendarea obligațiilor de plată a ratelor scadente și dobânzilor aferente împrumuturilor bancare și financiar nebancare care au fost contractate până la data de 19 martie 2020.

”Art. 1. – Se suspendă, până la finalul anului 2020, obligația de plată a ratelor scadente și dobânzilor aferente împrumuturilor atât bancare, cât și financiar nebancare care au fost contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv, de către toate persoanele fizice și entitățile juridice. Durata contractuală se va prelungi cu durata în care a operat suspendarea.

Art. 2. – Clienții, persoane fizice și juridice, pot opta, ca în această perioadă să-și achite ratele în conformitate cu scadențarul creditului”.

În expunerea de motive, inițiatorii arată că o astfel de măsură este mai mult decât necesară pentru susținerea mediului de afaceri și a populației, grav afectate de stoparea activităților economice, în condițiile adoptării stării de urgență pentru stoparea respândirii pandemiei de coronavirus.

George ZAVERA

Lasă un răspuns