Fermierii amenință cu ieșirea în stradă

Bugetul pe 2021 este unul de austeritate, oricât s-ar strădui unii analiști să ne convingă că e altfel. Printre cei mai afectați de alocările bugetare se numără fermierii, care vor fi cei mai neglijați, fără bani de despăgubiri.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei, a declarat zilele trecute că “Ministrul Agriculturii a asigurat fermierii în mai multe rânduri în ultimele 4-5 luni că aceste despăgubiri vor fi prinse în bugetul pe 2021. Despăgubirile ce trebuiau acordate pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, care au fost afectate de secetă în multe regiuni ale țării în totalitate, deci daună de 100%. În buget sunt finanțate o serie de programe de sprijin și de subvenționare a agriculturii. Acestea nu sunt nici măcar la nivelul anului 2020. La nivelul acestor scheme de sprijin există o scădere de 50%, deci o înjumătățire a acestor bani.”

În scrisoarea deschisă, adresată Ministrului Oros, Asociația Forța Fermierilor mai avertizează că numai jumătate dintre fermieri vor supraviețui și că lucrătorii ogoarelor își vor cere drepturile în cadrul unor proteste pașnice, în perioada următoare.

Șt. B.