Fermierii afectați de secetă vor primi despăgubiri de 925 lei/ha grâu și 1.002 lei/ha de rapiță

Un număr de 34.647 de fermieri, care au pierderi din cauza secetei excesive din acest an, vor primi de la bugetul de stat despăgubiri totalizând 1,15 miliarde de lei. Suprafața de culturi agricole, înființată în toamna anului trecut, distrusă de seceta extremă din acest an, este de 1,168 milioane de hectare. Sumele pentru fiecare hectar de culturi agricole distruse de secetă cu care vor fi despăgubiți fermierii au fost anunțate de ministrul agriculturii, Adrian Oros,în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, ministrul agriculturii a anunțat că un număr de 34.647 de fermieri au pierderi din pricina secetei, iar suprafața distrusă de seceta extremă din acest an este de 1,168 milioane de hectare de culturi agricole înființate în toamnă. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, a fost pregătită Ordonanța de Urgență pentru această schemă de ajutor de stat, schemă ce a fost prenotificată la Comisia Europeană.

“Sumele calculate de noi dorim să fie cuprinse în rectificarea de buget și să facem plățile către fermieri. Sumele pe hectar cu care vor fi despăgubiți fermierii sunt : 925 lei/ha la grâu și secară, 805 lei/ha la triticale, 912 lei/ ha la orz, 951 lei/ha la orzoaică, 772 lei/ha la ovăz și 1.002 lei/ha la rapiță. Sigur, mai mult de 70% din suprafață este cultivată cu grâu. Din 14 august, fermierii vor putea depune cererile, iar plățile se vor face prin APIA, pentru că ei au o bază de date foarte bună, în așa fel încât să fim cât mai obiectivi și să nu greșim”, a spus Adrian Oros, la conferința de presă, susținută la sediul MADR.

Ministrul agriculturii, Adrian oros, a precizat că plata ajutorului de stat pentru secetă se va face la începutul lunii septembrie. Suma totală care urmează să fie alocată de la bugetul de stat pentru plata despăgubirilor pentru secetă este de 1,150 miliarde de lei.

George ZAVERA