Expoziţie de icoane pe lemn, realizate de “ucenicii” profesorului Marian Bugean

Pe holul Şcoli Gimnaziale “Alexandru Colfescu” din Alexandria tronează la loc de cinste o frumoasă expoziţie de icoane pe lemn realizate de câţiva dintre cei mai talentaţi elevi ai cunoscutului profesor de arte plastice Marian Bugean, cel care de-a lungul carierei sale a format adevărate talente, din rândul elevilor care s-au aflat sub bagheta-i de dascăl. Iar atunci când a fost vorba despre participarea la diversele concursuri atât pe plan local, cât şi pe plan naţional, acesta s-a pregătit cu elevii săi, culegând laurii şi aducând faimă şcolii obţinând numai premii I.
Într-un singur an elevii Şcolii Gimnaziale “Alexandru Colfescu” din Alecxandria au obţinut trei premii I, la un concurs naţional de sculptură din Maramureş.
Expoziţia de icoane realizate pe lemn, de “ucenicii”profesorului, cât şi alte icoane sculptate în lemn de esenţă tare, (nuc, cireş), realizate de Marian Bugean, sunt reunite sub sloganul “Credinţă şi Tradiţie”.
“În pragul Sărbătorilor de Iarnă, în fiecare an, noi întâmpinăm, naşterea Domnului, cu câte o expoziţie ce cuprinde lucrări realizate de elevii pe care eu îi pregătesc. De aceea în aceste zile trebuie să ne încărcăm cu credinţa evenimentului.
Lucrările care sunt expuse aici, nu se pot face decât cu sufletul, cu mintea şi mâinile gingaşe ale acestor copii talentaţi.
În primul rând să ne gândim că aceste lucrări, vor rămâne în amintire pentru toţi copiii că ei îşi vor lua lucrările acasă, iar peste ani, vor privi cu mândrie aceste icoane la care au lucrat cu pasiune sub îndrumarea profesorului”, ne-a declarat Marian Bugean.
Şi pentru că alături de profesor, în faţa expoziţiei, se aflau şi parte din cei care au contribuit la realizarea evenimentului, am încercat să aflăm şi noi cum privesc copiii aceste acţiuni creative.
Iată ce au răspuns aceştia: “Primul contact cu arta, l-am avut încă din clasa I, când profesorul ne presa uneori, spunându-ne să muncim cu simţ de răspundere, nu să facem lucrurile, aşa de mântuială. Apoi am prins drag, şi ne-am implicat în realizare diverselor picturi, ori de câte ori am avut ocazia, bineînţeles sub îndrumarea profesorului nostru. Referitor la această expoziţie, pot spune, că a fost o provocare pentru noi, iar lucrările au ieşit destul de bine.
Majoritatea colegilor mei, am început să ne pricepem exersând, descoperindu-ne talentul odată cu trecerea anilor. Începând din acest an, am descoperit şi tehnica de realizare a icoanelor pe sticlă, aceasta reprezentând o altă provocare.”
Întrebaţi dacă sunt pregătiţi şi pentru participarea la diverse concursuri de gen, elevii profesorului Marian Bugean şi-au manifestat dorinţa de a se implica şi în acest gen de competiţii, însă despre acest lucru, profesorul Marian Bugean ne-a mărturisit cu tristeţe în suflet, că nu mai poate face faţă la asemenea competiţii, întrucât până acum toate demersurile, inclusiv cele financiare le-a făcut din eforturi proprii. Iar pe deasupra, nici măcar nu i-au fost recunoscute eforturile, nici domniei sale şi nici copiilor.
La vegherea bunului mers al activităţilor desfăşurate la Şcoala Gimnazială “Alexandru Colfescu”, în prezent se află Florentina Toma, un tânăr cadru didactic cu perspective şi o gândire pozitivă, cea ce ne face să credem că aceşti copii talentaţi, care an de an sunt descoperiţi de profesorul Bugeanu, vor fi susţinuţi în activităţile lor viitoare. Activităţi care, după cum spuneam aduc faimă unităţii de învăţământ respective.

Mirel MANAFU