La iniţiativa membrilor, Uniunii Artiştilor Plastici Sucursala Alexandria, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Roşiorii de Vede, Direcţia de Cultură Educaţie, Creaţie şi Sport, luni 18 noiembrie 2013, la Centrul Cultural din Roşiorii de Vede, a fost vernisată o expoziţie de artă plastică, de mare impact. Expoziţia cuprinde lucrări ale mai multor artişti plastici.
Pe lângă expozanţi, oameni de cultură, iubitori de artă, jurnalişti şi alte personalităţi culturale de pe plan local, dintre oficialităţile locale, la eveniment au fost prezenţi, Cristian Duică, primarul Municipiului Rosiorii de Vede şi Aurelia Bărbuţ directorul Casei de Cultura din municipalitate.
La acest eveniment, au expus Emil Cojocaru, preşedintele U.A.P. Alexandria, Marius Nistor, soţii Marian şi Gheorghiţa Velescu, Laura Duţă şi Costel Păun. Ţinând cont de faptul că un artiat plastic se formează în timp, prin multă muncă, în cadrul evenimentului, alături de membrii UAP Alexandria, aici au fost expuse şi câteva din cele mai reuşite picturi realizate de elevi din clasa a VI-a “C” ai Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul”, pregătiţi de Cristiana Purcărea.
Şi pentru că este vorba de artă, în general, pe lângă tablourile realizate în tehnica uleiului pe pânză şi cele de grafică, aici au fost expuse şi lucrări de tapiserie şi sculptură. Expoziţia vernisată luni, la Roşiorii de Vede, reprezintă cel de-al patrulea eveniment care se înscrie în activităţile UAP Alexandria, de la înfiinţare şi până în prezent, şi care dă totodată continuitate activităţilor desfăşurate sub egida acestei asocieri.
Cel care a dat tonul discursurilor susţinute cu prilejul desfăşurării acestei expoziţii a fost nimeni altul decât Emil Cojocaru, preşedintele UAP Alexandria, care a vorbit mai întâi despre proiectul “Reconstituiri”, prin care se urmăreşte identificarea valorilor, a oamenilor care prin actrivitatea lor merită să fie promovaţi şi cunoscuţi, în special acolo unde ei au hotărât să trăiască şi să-şi desfăşoarea activitate. Acesta fiind primul pas către descoperirea adevăratelor talente.
“Sperăm că în timp, parte din numele pe care noi le promovăm pe simeză şi în faţa dumneavoastră să devină valori de patrimoniu. Nu trebuie să uităm că toate activităţile noastre îmbracă forma voluntariatului, de aceea reînnoim învitaţia de a ni se alătura nouă în mod deschis cei care vor să facă ceva cu adevărat pentru oraşul în care trăiesc. Muncim împreună şi ne respectăm reciproc învăţând unii de la alţii. Punem în comun competenţele noastre să dăm priceperea noastră comunităţilor în care trăim. Încercăm să facem şcoală în afara şcolii. Să aducem omenia şi bunăvoinţa între noi.
Noi nu judecăm şi nu emitem referinţe critice decât atunci când ne încurajăm reciproc. Nu ascundem slăbiciunile noastre”, spunea Emil Cojocaru.
Apoi acesta a mai făcut şi o radiografie a adevăratului artist plastic, continuând cu invitaţia de a participa la evenimente similare, deopotrivă plasticienilor, scriitorilor, muzicologilor, într-un cuvânt celor care iubesc şi preţuiesc arta sub toate formele ei de manifestare.
Expoziţia va rămâne deschisă până în ziua de 28 noiembrie 2013.
M.M.