Experiență profesională prin stagii de practică în străinătate pentru elevii Colegiului Național Anastasescu

În perioada 17 iunie -1 iulie 2018, 15 elevi din clasele a X-a, specializarea Matematică – Informatică, de la Colegiul Național ,,Anastasescu” s-au aflat în Granada, Spania, pentru a efectua un stagiu de pregătire practică de două săptămâni, în companii de IT, conform profilului și curriculumului școlar. Acest stagiu de pregătire profesională a fost oferit elevilor prin intermediul proiectului Erasmus+ intitulat “Carieră Europeană în IT” (nr. 2017-1-RO01-KA102-036572), finanțat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din fonduri ale Uniunii Europene și care se implementează la Colegiul Național ,,Anastasescu” în perioada 1 iulie 2017- 30 noiembrie 2018.

Proiectul a permis elevilor de la C.N. ,,Anastasescu” să participe la activități de formare profesională de calitate, pentru acumularea de cunoștințe, dezvoltarea de abilități și calificări menite să faciliteze dezvoltarea personală, inserția profesională și participarea lor pe piața muncii europene.

Programul de 60 de ore de formare profesională a cuprins activități practice de grafică și web design. Elevii au fost repartizați în șapte firme de IT, unde, sub supravegherea tutorelui de stagiu au efectuat diverse sarcini prin care să își formeze competențe și abilități profesionale: instalarea și configurarea software-ului WordPress pentru a dezvolta un site web, noțiuni despre structura unui site web, layout-ul paginilor web, elemente de programare HTML și CSS, editare în Photoshop și Movie Maker, etc.

Proiectul a avut un impact considerabil asupra participanților, așa cum se desprinde din mărturiile lor, pe care le redăm în continuare:

”Principalele mele motive pentru care am optat să mă înscriu în acest proiect, au fost: şansa de a-mi dezvolta competenţele profesionale și digitale, oportunitatea de a-mi dezvolta competenţele de limba engleză si spaniolă, de a observa cum decurg lucrurile în firmele de IT din Spania şi de a învăţa din experiența angajaţilor lor, iar perioada acestui stagiu a fost satisfăcătoare pentru mine, pentru că mi-a permis să învăț toate aceste lucruri pe care nu le puteam învăța în România. Am lucrat alături de oameni specialiști în domeniul IT, devenind de asemenea mult mai responsabili și mai conștienți de regulile și programul de lucru dintr-o companie, care trebuie respectate de către toți angajații, inclusiv de către noi, stagiarii. Am învățat lucruri de bază despre internet, internet protocol, domenii, subdomenii, ftp, web host și multe altele, pentru a înțelege cât de bine posibil acest domeniu al web design-ului. După introducerea efectivă în web design am început să creez site-uri cu ajutorul programului Bootstrap , fiind mult mai eficient în ceea ce privește design-ul unui site web.

La încheierea stagiului am fost evaluați pentru site-urile pe care le-am făcut ceea ce ne-a făcut să înțelegem că munca în echipă, sub supravegherea și coordonarea specialiștilor este esențială pentru a obține produse IT de calitate.”

”Prin acest proiect am avut ocazia de a lucra la o firma IT, care se ocupa în special cu web designul și crearea aplicațiilor pentru Android. Timp de 2 săptămâni am respectat un program de muncă regulat. Firma desfășura o activitate complexă, organizată pe domenii, iar eu m-am ocupat de HTML. Am învățat multe lucruri noi, inclusiv BootStrap și multe trucuri CSS, JavaScript și PHP.”

”Acest proiect a fost primul de acest gen la care am participat și a reprezentat totodată o experiență pe care nu o voi uita niciodată, deoarece am avut ocazia să cunosc o altă parte a lumii și a vieții, aceea parte în care înveți cum să fii independent, angajat al unei companii de IT într-o țară străină. La firmă am lucrat pe platforma blogspot, am scris pentru diferite bloguri, documentându-ne despre subiecte diverse și am lucrat la partea de design a unui blog pe care l-am construit în întregime. Am învățat printr-o strategie diferită de cea de la școală, într-un mediu nou pentru învățare, care reprezintă un avantaj în ideea cunoașterii unor lucruri noi. Acest proiect ne-a oferit probabil o privire în viitor despre cum ar putea decurge lucrurile, alegându-ne un job în domeniul Informaticii.”

Ca recunoaștere a cunoștințelor, competențelor și aptitudinilor dobândite în timpul stagiului și al modului desăvârșit în care elevii au îndeplinit programul de formare, aceștia au primit Certificatul de participare la stagiu din partea instituției gazde și Documentul de Mobilitate Europass (document care înregistrează cunoştinţele şi competenţele dobândite într-o altă ţară europeană în urma unui stagiu de muncă într-o companie).

Informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

Profesori însoțitori ai grupului de elevi:

Nistor Ionela, Vișinică Daniela