Exerciţiul comun “Joint Risk Management – 2014” în plină desfăşurare

Cea de-a doua zi a exerciţiului comun “JMN – 2014” s-a derulat ieri, conform programului în prealabil stabilit, prin deplasarea detaşamentului de intervenţie din România în Republica Bulgaria.
Asta după ce, conform scenariului, în după-amiaza zilei de luni, 7 aprilie 2014, s-a produs un cutremur în zona Gorna Oryahovitsa din Bulgaria, cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, la o adâncime de 10 km. Urmările acestui seism au fost destul de semnificative în mai multe localităţi din Republica Bulgaria, printre care şi localitatea Svishtov.
În conformitate cu Procedura Comună privind Monitorizarea şi Notificarea Situaţiilor de Urgenţă produse în zona trasfrontalieră, Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă (DGPPC) din Bulgaria a transmis către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, (IGSU) din România o notificare, prin care a informat despre producerea evenimentului, specificând totodată, amănunte cu privire la zonele afectate, măsurile şi acţiunile luate, precum şi o estimare a pagubelor produse.
În urma solicitării din partea bulgară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a luat hotărârea trimiterii în sprijin la Svishtov, prin Punctul de Trecere a Frontierei, cu bacul din Zimnicea, a unui detaşament de intervenţie constituit din 27 militari, cu 6 mijloace de intervenţie: două autospeciale cu apă şi spumă din judeţele Teleorman şi Olt, o autospecială de decontaminare personal, din judeţul Dolj, o autospecială de decontaminare tehnică din judeţul Călăraşi şi două autospeciale pentru munca operativă.
Până la trecerea cu bacul a detaşamentului de intervenţie român, Colonelul Claudiu Bratu, în calitate de şef direct al exerciţiului şi locotenent Laurenţiu Enache, comandantul Detaşamentului de Intervenţie din România, au ţinut să precizeze câteva aspecte principale ale exerciţiului, cât şi despre echipajul de intervenţie:
“În contextul operaţional, pe teritoriul Republicii Bulgaria a avut loc un seism puternic, care a afectat capacitatea de reacţie a autorităţilor locale, în sensul în care a fost pus în aplicare planul de intervenţie comun, între I.G.S.U. şi Directoratul de Pompieri şi Protecţie Civilă din Bulgaria”, ne-a spus Claudiu Bratu.
În continuarea exerciţiului, în cursul zilei de ieri, reprezentanţii Secţiei de Pompieri din Svishtov au realizat un briefing de cunoaştere a situaţiei operative, în urma căruia comandantul detaşamentului român a informat imediat participarea pompierilor militari la acţiunile de răspuns, în cooperare cu structurile specializate din Republica Bulgaria, în scopul limitării efectelor situaţiilor de urgenţă.
În zilele de 8 şi 9 aprilie, structurile de intervenţie din ţara noastră participă la misiuni de stingere a unor incendii, decontaminare personal, decontaminare tehnică şi alimentare cu apă, în cinci localităţi, amenajate pe Platforma industrială Sviştov. Acţiunile de intervenţie planificate conform proiectului, vor continua şi în zilele următoare.
Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă este lider în cadrul Proiectului strategic “Joint Risk Monitoring during Emergencies in the Danube Area Borde”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013, iar, alături de Directoratul General de Pompieri şi Protecţie Civilă Bulgaria, a desfăşurat activităţi în cadrul Modulului 2 : Intervenţie – Îmbunătăţirea pregătirii şi intervenţiei la urgenţă, prevenire eficientă, monitorizare şi limitare a consecinţelor dezastrelor şi lupta pentru combaterea poluării factorilor de mediu în zona eligibilă a programului.

M.M.