Evoluţia demografică, îngrijorătoare la nivel naţional, catastrofală în Teleorman

Faptul că situaţia economică din România a împins milioane de români, cei mai mulţi tineri, să ia calea străinătăţii, se reflectă şi în evoluţia demografică a ţării.
Ultimul buletin al Institutului Naţional de Statistică relevă faptul că în decembrie 2013 s-a înregistrat un spor negativ de 9.885 de persoane. Adică numărul celor decedaţi a fost mai mare decât al celor nou născuţi vii, exact cu cifra de mai sus.
Mai precis, s-au născut 14.149 copii vii şi au decedat 24.013 persoane. Dacă din punct de vedere statistic se constată o situaţie aproximativ asemănătoare cu cea din decembrie 2012, din punct de vedere al evoluţiei demografice situaţia este îngrijorătoare. Se nasc tot mai puţini copii iar rata mortalităţii creşte continuu, de la an la an. Şi e normal să fie aşa în condiţiile în care peste 35% din populaţie depăşeşte vârsta pensionării, iar acest proces de îmbătrânire generală a populaţiei se va accentua cu fiecare an care trece, atâta timp cât guvernările trecute, prezente şi viitoare nu vor aplica politici care să încurajeze tinerii să rămână în ţară, să întemeieze familii şi să aibă copii.
În luna decembrie a anului trecut, au fost înregistrate 4.187 de căsătorii, ceea ce la o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori este foarte puţin. Iar dacă la asta mai adăugăm faptul că neînţelegerile generate de lipsurile locative şi financiare au generat 2240 de divorţuri, în aceeaşi perioadă, este clar că perspectivele nu sunt roze pentru România.
Îmbătrânirea populaţiei are, în primul rând, un impact negativ pentru economia reală, numărul celor care produc fiind tot mai mic, iar al celor care primesc pensii de la stat fiind întotdeauna mai mare, statul fiind nevoit să apeleze la bugetul centralizat pentru a putea plăti pensiile.
Dacă la nivel naţional situaţia este îngrijorătoare, din punct de vedere demografic, în Teleorman ea poate fi definită ca fiind catastrofală, pentru că raportul dintre populaţia activă şi pensionari este net superior în favoarea persoanelor vârstnice, la asta adăugându-se starea de gravă subdezvoltare economică, judeţul nostru numărându-se printre cele care n-ar putea funcţiona fără sprijinul primit de la bugetul de stat.
Un studiu demografic efectuat în urmă cu ceva vreme vorbeşte despre un Teleorman depopulat peste 50 de ani, dacă lucrurile vor continua să meargă în continuare ca în ultimii peste 20 de ani. Adică nu se vor face investiţii şi nu se vor crea locuri de muncă, pentru stabilizarea populaţiei tinere şi creşterea speranţei de viaţă a pensionarilor, care la ora actuală mor cu zile din cauza sărăciei, care-i văduveşte de hrană corespunzătoare şi de medicamentele necesare.

Şt. B.