Evaluarea activității pompierilor teleormăneni în anul 2018 * Mai puține incendii, mai multe situații de urgență generate de inundații

În cursul anului 2018, pompierii militari din cadrul ISU ”A.D. Ghica” Teleorman au fost angrenați în 8914 evenimente, situațiile de urgență la care au intervenit militarii fiind: incendii (la gospodării cetățenești, operatori economici, insituții publice, de vegetație ș.a.), inundații și fenomene meteo periculoase, muniție asanată, intervenții SMURD-Ambulanță și SMURD-Descarcerare, monitorizare transporturi periculoase.

O prezentare punctuală a acestor evenimente a fost făcută joi, 10 ianuarie 2019, de inspectorul șef al ISU Teleorman, col. Marius Stancu, cu ocazia evaluării activității ISU ”A.D. Ghica” Teleorman în anul 2018. Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 14:00, în sala de ședințe a Consiliului Județean Teleorman, în prezența membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și anume: prefectul Florinel Dumitrescu – președintele CJSU Teleorman, vicepreședintele CJ Teleorman, Cristescu Ionel Dănuț – vicepreședinte CJSU Teleorman, inspector șef ISU Teleorman, col. Marius Stancu-vicepreşedinte CJSU Teleorman, șefi ai insituțiilor deconcentrate și primari din Teleorman.

Deși la eveniment a fost anunțată prezența secretarului de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, acesta n-a mai ajuns la Alexandria, la bilanțul activitații pompierilor fiind prezent șeful Centrului Operațional Național din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, col. Cristian Radu. De menționat că acesta din urmă a fost implicat și în acțiunea de salvare a copilului căzut în fântână în localitatea Balta Săratăeveniment petrecut acum aproximativ doi ani.

În prima parte a activității, col. Marius Stancu a prezentat membrii CJSU Teleorman, după care, toți cei prezenți în sală au vizionat un filmuleț de prezentare al celor mai importante acțiuni derulate de ISU ”A.D. Ghica” Teleorman în cursul anului trecut.

Din prezentarea făcută de col. Marius Stancu, cu privire la activitățile desfășurate de ISU Teleorman în cursul anului 2018, a reieșit, pe de o parte, că numărul incendiilor a scăzut cu aproximativ 19% în 2018, comparativ cu anul 2017. Astfel, dacă în 2017, pompierii militari teleormăneni au intervenit pentru stingerea a 421 de incendii, anul trecut, militarii au fost solicitați la 336 astfel de evenimente.

De remarcat că, anul trecut, comparativ cu anul 2017, s-au înregistrat mai puține incendii de vegetație uscată, fapt datorat și acțiunilor preventive întreprinse de ISU Teleorman, în același trend menținându-se și incendiile la gospodăriile cetățenești. Acest lucru a fost subliniat și apreciat și de col. Cristian Radu.

” Remarc scăderea numărului de incendii, în special la gospodăriile cetățenilor”, a spus col. Cristian Radu, care a mai precizat că ” cele 8914 intervenții în situații de urgență denotă eficiența de care dvs. ați dat dovadă anul trecut… După cum am văzut, din ce a prezentat col. Marius Stancu, cazuistica la nivelul unității ISU Teleorman nu este deloc ușoară. V-ați confruntat cu situații de urgență de amploarea și intensitate deosebită, ați avut parte de evenimente majore…”.

Acesta a mai precizat că ”sunt câteva componente cheie pe care și noi, ca și dvs., le avem în vedere în mod continuu, fără de care această activitate nu ar putea fi derulată, iar misiunile, care pentru noi sunt echivalate cu salvarea vieților, în principal, nu ar putea să aibă eficiența pe care noi o dorim…”.

Făcând referire la aceste ”componente de importanță capitală”, col. Cristian Radu a precizat că este vorba, în principal, de asigurarea resurselor, ”și când spun resurse mă refer în special la mijloacele tehnice de la nivelul unității. În aceeași măsură amintesc și de resursele financiare. Am să sfârșesc cu cel mai important lucru, resursa umană. Toate aceste trei componente cheie concură la ceea ce înseamnă un bun mers al unei instituții la nivelul unui județ”, a concluzionat col. Cristian Radu.

Pe de altă parte, pompierii teleormăneni au fost nevoiți să intervină, anul trecut, în mai multe situații de urgență cauzate de inundații, față de anul 2017. Concret, în 2018 s-au înregistrat 203 inundații la nivelul județului Teleorman, în timp ce în 2017 pompierii au intervenit la 53 astfel de cazuri.

Pentru gestionarea acestor situații generate de inundații, alături de pompieri au fost mobilizate forțe importante din cadrul instituțiilor cu responsabilități în domeniu, dar și membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din lcoalitățile limitrofe.

Încă de la început, anul 2018 s-a dovedit a fi unul solicitant pentru pompierii teleormăneni, începutul de an fiind marcat și de fenomene meteorologice periculoase (ninsori abundende și viscol), care au condus la înregistrarea de evenimente ce puteau pune în pericol viața și bunurile materiale ale cetățenilor. Nu puține au fost și cazurile în care s-a solicitat intervenția autorităților cu responsabilități în domeniu, pentru salvarea unor persoane cu probleme medicale, la care ambulanțele nu puteau ajunge sau a oamenilor care rămăseseră înzăpeziți pe drumurile din județul nostru.

În intervențiile pompierilor teleormăneni din anul 2018 au fost salvate 86 de persoane (74 de adulți și 12 copii) și au fost protejate bunuri și instalații în valoare de aproximativ 83.601.170 lei.

Notabilă a fost și activitatea echipajelor SMURD din cadrul ISU Teleorman, care anul trecut s-a concretizat într-un număr de 6152 de solicitări, din care 6087 au fost pe linia de asistență medicală de urgență și 65 de misiuni de descarcerare.

Noi puncte de lucru la Talpa, Slobozia Mândra și Conțești

Col. Marius Stancu a vorbit și despre proiectele care vor fi derulate în viitorul apropiat, ”urmare a demersurilor realizate împreună cu autoritățile locale, județene și centrale”. Toate aceste au ca scop micșorarea timpului de răspuns la intervenție în comunitățile în care, în acest moment, ”timpul de răspuns este destul de mare, de peste 20 de minute, și anume în zonele de nord, sud-est și sud-vest ale județului”. Este vorba despre realizarea unor puncte de lucru în localitățile Talpa, Slobozia Mândra și Conțești.

”În acest sens a fost întocmit studiul de fezabilitate și a fost întocmită documentația spre avizare la Centrul Tehnico Economic din cadrul MDRAP, pentru punctul de lucru din localitatea Talpa, valoarea investiției ridicându-se la 1.800.000 euro”, se arată în materialul cu privire la ”Evaluarea activității ISU Teleorman în anul 2018.

În ceea ce privește celelate două puncte de lucru, la Conțești și Slobozia Mândra, au fost demarate lucrările de proiectare-execuție, fiecare proiect fiind apreciat la aproximativ 150.000 de euro.

”Faptul că ați derulat și continuați să derulați o distribuție teritorială prin creșterea numărului de subunități sau al locațiilor în care acele puncte de lucru funcționează este un fapt, de asemenea, îmbucurător”, a spus col. Cristian Radu.

Printre obiectivele pe care și le-a propus conducerea ISU ”A.D. Ghica” Teleorman pentru anul 2019, amintim: implementarea proiectului de reabilitare termică a sediului ISU Teleorman, finanțat din fonduri europene; îmbunătățirea continuă a nivelului de protecție a persoanelor, patrimoniului cultural național și a bunurilor materiale; scoaterea din funcțiune, declasare, clasare și disponibilizare a mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar care îndeplinesc condițiile legale, încheierea unui contract de servicii de reparații auto cu sustenabilitate financiară în bugetul de cheltuieli administrat de CJ Teleorma, ș.a.

Prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu și președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu i-au aisgurat pe pompierii teleormăneni că-i vor sprijini și-i vor susține, în continuare, atât în ceea ce privește implementarea proiectelor cât și în plan operativ.

M. MEILĂ